ep imagenes del impacto del virus del coronavirus en el sector turistico dos turistas con
María José López - Europa Press

Els auguris sobre els efectes que la crisi del coronavirus tindrà sobre l'economia són cada vegada més pessimistes. Els experts diuen que tot dependrà de la durada de les mesures de confinament adoptades per contenir el virus, encara que també assenyalen que passi el que passi el sector turístic serà un dels més castigats. Hostalers i agències de viatges ja es miren amb escepticisme els pròxims mesos, encara que el cop pot ser encara més fort del que esperen: JP Morgan augura que es restringiran els viatges internacionals fins a desembre.

Així ho indica en un informe recent, en el qual explica que les economies mundials entraran en la 'fase 2' de la lluita contra el Covid-19, en la qual es produirà l'escalonament fins a la reobertura, i que el banc nord-americà estima que s'allargarà des d'abril fins al 20 de desembre. En aquesta fase, remarquen els analistes de JP Morgan, "es permetran els viatges nacionals", però "es restringiran la majoria de viatges internacionals, cosa que implica una recuperació limitada dels sectors dels viatges i l'hostaleria".

Això és una molt mala notícia, sobretot per a Espanya, atès que el turisme representa el 12% del Producte Interior Brut (PIB) i el 13% de l'ocupació. I més si es té en compte que el 2019 es va registrar un rècord històric de visitants internacionals, 83,7 milions. El turisme tenia totes les expectatives posades en les vacances d'estiu, després de la cancel·lació de les Falles i la Setmana Santa; i ara s'espera el Pont de Maig, però les previsions de JP Morgan d'una banda, i els consells que ha donat la presidenta de la Comissió Europea, perl'altre, fan témer el pitjor.

Ursula von der Leyen ha recomanat als europeus que no facin reserves per a les vacances d'estiu,perquè considera impossible fer pronòstics fiables sobre la duració dels efectes de la pandèmia. "Recomano esperar abans de fer plans. Ningú no pot fer ara pronòstics fiables per a juliol i agost", afirmava la presidenta de la Comissió Europea aquest diumenge al Bild, el diari més llegit d'Alemanya.

Aquestes paraules no han agradat gens a la Federació d'Associacions Territorials d'Agències de Viatge d'Espanya (FETAVE), que ha criticat Von der Leyen per parlar en aquests termes quan la Comissió Europea encara no s'ha pronunciat oficialment. Li demanen "prudència," perquè el turístic és, segons ha reconegut Brussel·les, un dels sectors més afectats i més necessitat de suports per evitar la seva fallida a tota la Unió Europea.

En el cas d'Espanya, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha reconegut que el sector turístic sortirà més lentament de la crisi del coronavirus, i per això el Govern analitza diferents mesures de suport que anirà comunicant quan es concretin. Aquesta tardança inquieta tot el sector, aerolínies, hotelers, restauració, agències de viatge i altres serveis relacionats amb el turisme.

Tal com va reconèixer Maroto aquest cap de setmana en una entrevista a El País, l'impacte sobre el turisme és "difícil de calcular" perquè dependrà de la durada de la crisi sanitària, però es dóna per fet que serà "important". "Hem de garantir que el sector turístic tingui ajudes suficients per resistir més temps que els altres sectors, que obriran abans la persiana. Ens preocupa que es perdi teixit empresarial", va dir.

EL TURISME NACIONAL COM A SALVAVIDES

L'estratègia del Govern, a més de les ajudes, és promocionar el turisme nacional. Aquest podria ser el salvavides d'un sector que veu el futur cada vegada més negre. "L'estímul del turisme nacional serà el primer; el turisme internacional costarà més, depenem de l'evolució de la pandèmia i hem de garantir, quan s'obri el turisme internacional, que la persona que vingui a Espanya sigui una persona segura", va afirmar la ministra, que ja té assumit que la rendibilitat del sector es veurà "perjudicada" perquè el país serà incapaç de mobilitzar als 83 milions de turistes que va rebre l'any passat.

"D'aquí la importància del consum nacional", segons Maroto. I mentrestant, s'intentarà reforçar el turisme internacional per mitjà d'una campanya institucional que ha llançat Turespaña. Sota el nom 'Espanya t'espera', l'Executiu pretén fidelitzar el turisme estranger, recordant els atractius del nostre país, amb l'objectiu de reposicionar Espanya dins el mercat turístic global com a destinació segura després del Covid-19. "Hem de donar seguretat i confiança al visitant internacional i estimular el turisme nacional perquè enguany 'consumeixi' Espanya", assegurava la ministra el cap de setmana

.

Noticias relacionadas

contador