ep camareros de hotel
CEDIDA - Archivo

Al setembre, la disminució de la demanda i l'augment de les xifres d'infecció mundial per Covid-19 han tornat a afectar el sector serveis espanyol, que en aquest mes va intensificar la seva desacceleració econòmica. De fet, l'activitat va disminuir per segon mes consecutiu i al ritme més pronunciat des de maig, segons l'índex PMI publicat aquest dilluns. No obstant això, la confiança sobre el futur va ser més alta que a l'agost.

En concret, l'índex d'activitat comercial, elaborat per la consultora Markit, va caure per sota del nivell 47,7 registrat a l'agost fins a 42,4 al setembre, indicant un ritme de contracció accelerat. Els enquestats àmpliament van comentar que la falta de noves comandes rebudes a causa d'una intensificació de la crisi de la Covid-19 va tenir un impacte en l'activitat. Les últimes dades van mostrar que les noves comandes en general es van reduir per tercer mes consecutiu i en el seu grau més alt des de maig.

Es va informar novament que la demanda de clients estrangers ha disminuït, ja que les noves comandes d'exportació van disminuir dràsticament per dissetè mes consecutiu. Els enquestats van informar que les restriccions de quarantena imposades als viatgers de l'estranger van tenir un fort impacte negatiu en els seus negocis.

Atès que les noves comandes van continuar decreixent, es va observar poca pressió en la capacitat de les empreses, tal com ho indica la setena caiguda mensual consecutiva de les comandes pendents (que van caure al ritme més fort de contracció des de maig). En conseqüència, el número de dotació de personal es va veure sota pressió. Les últimes dades van mostrar que els nivells de personal van disminuir per setè mes consecutiu i a la taxa més forta des de juny. Les empreses enquestades van comentar àmpliament que l'escassetat de càrregues de treball en general va provocar aquesta nova ronda de pèrdues de llocs de treball durant aquest mes.

Segons els enquestats, la preocupació pels costos també va ser un factor important responsable de les retallades d'ocupació. Encara així, les despeses operatives en general van continuar augmentant, i es va registrar una inflació mensual per quart mes consecutiu. Algunes empreses van informar que el preu dels articles relacionats amb la COVID-19, com els desinfectants i els equips de protecció personal, van augmentar durant el mes.

Donat el complicat entorn empresarial, les empreses no van poder repercutir l'increment dels costos operatius als seus clients i per tant les tarifes van disminuir per setè mes consecutiu. La feble demanda i les pressions competitives van afectar el poder de fixació de preus de les empreses.

Finalment, la confiança sobre el futur va millorar des d'agost fins a aconseguir el seu màxim de tres mesos (encara que es va mantenir molt per sota de la mitjana històrica). Les empreses que van indicar expectatives positives ho van vincular a les esperances d'una forta reactivació de l'activitat i les vendes una vegada que la pandèmia sigui sota control. No obstant això, algunes empreses van assenyalar una considerable incertesa sobre les perspectives, i es mostren preocupades per l'impacte a llarg termini que la crisi pugui tenir en l'ocupació i el consum.

SECTOR PRIVAT

L'economia del sector privat d'Espanya es va contreure per segon mes consecutiu, i a un ritme accelerat, al setembre. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'Índex Compost d'Activitat Total es va situar en el seu nivell més baix de quatre mesos, marcant 44,3, per sota de 48,4 registrat a l'agost. No obstant això, l'índex mostra tendències divergents a nivell sectorial. Mentre que la producció manufacturera va continuar augmentant, estenent l'actual període de creixement a tres mesos, l'activitat del sector serveis va registrar una contracció severa i accelerada.

L'augment de les infeccions per la Covid-19 va impactar negativament en l'activitat del sector serveis a través d'una notable deterioració de les noves comandes rebudes (tant de clients nacionals com internacionals). Els fabricants també van registrar una caiguda de les noves comandes, malgrat observar-se un repunt en el comerç d'exportació.

Les pèrdues de dotació d'ocupació van augmentar en el sector privat al setembre, encara que una estabilització dels nivells de personal en el sector manufacturer va ajudar a limitar la caiguda en general fins a la més feble en set mesos de destrucció d'ocupació. La preocupació pels costos va continuar sent un factor important per a les empreses a l'hora de considerar les decisions d'ocupació, encara que de totes maneres la inflació dels preus pagats es va accelerar fins a la seva màxima de tres mesos al setembre. No obstant això, els marges de beneficis es van mantenir sota pressió, ja que les tarifes van disminuir al ritme més fort des de maig.

Des de Markit assenyalen que "les dades del sector serveis de setembre ressalten que la recuperació dels impactes més severs de la Covid-19 a l'inici de l'any està fluctuant. Arran de l'augment de les xifres d'infeccions, la demanda tant de clients nacionals com internacionals està tornant a baixar i està afectant bastant els sectors de serveis que són tan crucials per a l'economia espanyola".

"Si bé es té en compte un repunt tècnic considerable en el PIB del tercer trimestre donada la magnitud de la caiguda en el segon trimestre, les dades de l'índex PMI mostren que és poc probable que la recuperació es mantingui en taxes prou fortes com per a ajudar a tancar la considerable bretxa d'activitat que es va obrir en la primera meitat de l'any", afegeixen. De fet, conclouen que, "a causa de l'augment de la destrucció d'ocupació, els marges de beneficis sota pressió i la possibilitat de creixents restriccions per a evitar que continuï propagant-se la Covid-19, el risc que es produeixi l'anomenada ‘doble caiguda’ està augmentant".

Noticias relacionadas

contador