El sector serveis espanyol va registrar al febrer el creixement més lent dels últims sis anys, a causa de la feblesa que està registrant la demanda al mercat. Tot i així, va continuar expandint-se, segons les dades de l'índex PMI publicats aquest dimecres. Les empreses van mantenir un cert grau de confiança sobre el futur, encara que la incertesa política i les preocupacions sobre el brot de coronavirus van afectar el sentiment.
L'índex d'Activitat Comercial, elaborat per la consultora Markit, es va situar al febrer en 52,1, enfront de 52,3 registrat al gener, caient per segon mes consecutiu des dels seus màxims recents de desembre, de manera que l'índex va marcar el ritme més feble d'expansió des de novembre de 2013. Es va mantenir còmodament per sobre del nivell d'absència de canvis de 50 al febrer, estenent el període actual d'expansió a gairebé sis anys i mig.
Les empreses també es van enfrontar a una notable reducció dels marges de beneficis, ja que els costos van augmentar dràsticament però les tarifes es van mantenir pràcticament sense canvis. No obstant això, el creixement de l'ocupació es va mantenir en concordança amb l'augment de les comandes pendents de compliment.
El creixement més feble de l'activitat comercial al febrer es va vincular a l'augment més lent de les noves comandes en més de sis anys. Encara que alguns enquestats van informar que les activitats comercials en part van tenir cert èxit, uns altres van comentar que la demanda del mercat s'ha estancat, especialment en el cas de clients estrangers. De fet, les vendes a clients de l'exterior van disminuir per desè mes consecutiu i a un ritme gairebé rècord de la sèrie. Les empreses enquestades van comentar l'impacte advers que el recent brot de coronavirus està tenint sobre la confiança i l'activitat, especialment en àrees com els viatges i el turisme.
Destaca l'impacte advers que el coronavirus està tenint en la confiança i en l'activitat, especialment en àrees com el turisme
La feble demanda va afectar el poder de fixació de preus al febrer. Encara que les empreses van poder augmentar la mitjana de les seves tarifes per segon mes consecutiu, ho van fer només marginalment, fet que va contribuir a una reducció de la rendibilitat ja que els costos van augmentar a la taxa més accelerada des d'agost de 2008. Les empreses de serveis van informar que els proveïdors van augmentar els seus preus des del mes anterior, al mateix temps que van observar un augment dels costos laborals.
Aquest increment en les despeses de l'ocupació va reflectir en part els esforços per contractar personal addicional en àrees com el màrqueting i la prestació de serveis, al mateix temps que les empreses retenen el personal existent i s'enfronten a unes majors càrregues de treball, ja que l'enquesta de febrer va mostrar que les comandes per completar van augmentar al ritme més fort en més de dos anys. En conseqüència, l'ocupació va augmentar de nou, prolongant el període actual de creixement a gairebé cinc anys i mig. No obstant això, l'última expansió va ser modesta, la més feble des d'octubre de l'any passat.
Per part seva, les empreses van continuar confiant en un augment de l'activitat al llarg dels pròxims dotze mesos per sobre dels nivells actuals. Les noves accions comercials, a més de la introducció planificada de nous serveis, van constituir bones raons per mantenir la confiança. No obstant això, les preocupacions per l'impacte del coronavirus sobre l'activitat a curt termini, juntament amb l'actual incertesa política interna, van afectar l'optimisme.
SECTOR PRIVAT
Mentrestant, l'economia del sector privat d'Espanya es va expandir a una taxa lleugerament més forta al febrer, encara que el creixement va continuar sent modest. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex PMI Compost d'Activitat Total es va situar en 51,8 al febrer enfront de 51,5 del mes anterior. El creixement va estar recolzat per un retorn a l'expansió de la producció manufacturera, la primera vegada que això ocorre des d'abril de l'any passat.
La feblesa del creixement en general de l'activitat del sector privat va ser deguda a l'augment més lleu de les noves comandes en quatre mesos. El comerç d'exportació va continuar sent un factor de feblesa notable ja que el brot de coronavirus va minar la confiança i l'activitat en una varietat de sectors. Les últimes dades van reflectir que, en general, les noves comandes rebudes de clients de l'estranger van caure per novè mes consecutiu.
El creixement de l'ocupació va romandre lleu al febrer i va estar impulsat pel sector serveis, encara que el creixement en aquest sector va ser el més feble dels últims quatre mesos. Les empreses en general van contractar més personal per a posar al dia uns volums de feina que van augmentar al febrer per tercer mes consecutiu. Encara que els marges de beneficis es van mantenir sota pressió a causa del fort augment dels preus de compra en el sector de serveis, els fabricants van registrar la novena reducció mensual consecutiva dels costos.
Quant a l'optimisme respecte al futur, va ser lleugerament superior, arran d'un augment marginal de la confiança al sector serveis.
Des de Markit comenten que "el creixement del sector serveis va continuar atenuant-se al febrer a mesura que les incerteses polítiques van perjudicar la demanda interna, mentre que els efectes adversos del brot de coronavirus impactaven negativament en la confiança i l'activitat del mercat en sectors relacionats amb els viatges i el turisme". Afegeixen que "si bé les dades fins a febrer suggereixen que l'economia hauria de continuar creixent en el primer trimestre de l'any, els riscos a la baixa per a l'expansió clarament estan començant a materialitzar-se de cara a la primavera".