ep bar bares sangria gente personas persona turismomadrid turistas 20190402115202
EUROPA PRESS - Archivo

El sector serveis espanyol impulsa i reactiva el seu creixement. L'octubre, l'activitat va registrar una expansió per segon mes consecutiu i l'índex PMI revela el millor resultat del sector des del juliol passat. "Les empreses de serveis espanyoles van demostrar que tenen gran fortalesa".

La posada en marxa i el llançament de projectes nous van contribuir a donar suport a l'augment de l'activitat. Segons l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis espanyol es va situar a 51,1 l'octubre. Una lectura superior a la de 50,5 registrada el mes anterior.

"Mentre que el sector serveis europeu en general està experimentant una contínua pressió a la baixa en l'activitat empresarial, les empreses espanyoles estan impulsant i reactivant el creixement. Es va informar que l'inici i el llançament de nous projectes van tenir un paper important en el suport al repunt del creixement", assenyalen a Hamburg Commercial Bank.

Un increment de les noves comandes també va donar suport a l'alça de l'activitat enmig de noves evidències d'estabilització de les condicions del mercat i de l'impacte positiu que les campanyes comercials estan tenint a la demanda. Tot i això, l'augment net de noves comandes va ser marginal, cosa que reflecteix un entorn empresarial encara moderat en general. Això va ser particularment evident en la demanda externa: les noves comandes procedents de clients de l'estranger van caure per tercer mes consecutiu l'octubre i novament ho van fer a un ritme sòlid.

Tot i les decebedores tendències de creixement de les noves comandes i de l'activitat, les empreses van continuar augmentant els nivells de personal. El creixement de l'ocupació va ser sòlid i el més ben observat en tres mesos. L'ocupació va augmentar per tretzè mes consecutiu l'octubre i va permetre a les empreses mantenir al dia les seves càrregues de treball, tal com ho demostren les dades de les comandes pendents de realització, que van registrar una disminució de les càrregues de treball per tercer mes consecutiu.

CONFIANÇA POSITIVA EN EL FUTUR

Les expectatives de creixement també van ser un factor responsable de l'augment de l'ocupació. Segons les darreres dades, la confiança en el futur va continuar sent positiva i els enquestats van mantenir l'esperança d'un augment de les vendes i un repunt més generalitzat de l'activitat econòmica durant els dotze mesos vinents. Tot i això, persisteixen les preocupacions sobre l'impacte advers que estan tenint en la demanda els alts tipus d'interès i la incertesa política generalitzada. En conseqüència, l'octubre la confiança en el futur es va tornar a situar per sota de la tendència.

Així mateix, una altra preocupació entre les empreses enquestades és la continuació dels preus alts. Les últimes dades van mostrar que les despeses operatives van tornar a augmentar abruptament l'octubre, amb una inflació molt per sobre de la taxa habitual. L'augment dels salaris va continuar sent una font clau responsable de la pressió alcista dels costos operatius. També es va esmentar que els costos dels serveis públics, de l'energia i dels lloguers van augmentar respecte al setembre.

En resposta, les empreses no van tenir més remei que tornar a augmentar les tarifes al mes i van informar d'una altra ronda d'augments de preus de venda l'octubre. De fet, la taxa d'inflació va ser la més pronunciada des del juny passat, tot i que, ateses les pressions competitives i la demanda feble, la taxa d'augment de les tarifes es va mantenir molt per sota de la dels preus dels insums.

A Hamburg Commercial Bank destaquen que "la notable resiliència de les empreses del sector serveis espanyol queda demostrada per la seva capacitat per apujar els preus a un ritme més ràpid que el mes anterior. Les empreses van aconseguir repercutir almenys una part de l'increment dels costos dels insums, salvaguardant els seus marges de beneficis. Mentrestant, els preus dels insums han augmentat, sobretot a causa dels majors costos dels serveis públics, l'energia i els lloguers, tal com van esmentar algunes de les empreses enquestades”.

CREIXEMENT MODEST, PERÒ GENERALITZAT

Tot i que el creixement continua sent modest, sembla força generalitzat: "Les noves comandes rebudes han experimentat un petit repunt i la contractació de nous treballadors ha augmentat a un ritme més ràpid. En conseqüència, l'optimisme respecte a l'activitat futura ha millorat". Els enquestats preveuen un augment de les vendes i una millora més generalitzada de l'activitat econòmica durant els propers dotze mesos.

"Un pilar important de la indústria de serveis, el turisme, aparentment no està a l'alçada de les expectatives. Les noves comandes procedents de clients de l'estranger, que inclouen les activitats turístiques, van patir una disminució per tercer mes consecutiu l'octubre. Les empreses enquestades van informar que els alts tipus d'interès i la incertesa general van fer que els clients estiguessin menys desitjosos per comprar serveis. La incertesa general pot estar relacionada amb les turbulències geopolítiques, però també amb el fet que ningú no sap si aviat es formarà un nou govern o si els espanyols hauran de tornar a les urnes el gener”, comenten.

Noticias relacionadas

contador