serviciosespa a

El sector serveis va registrar un augment de la seva facturació del 5,7% el passat mes de novembre en relació al mateix mes de 2017, segons dades provisionals publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa, amb la qual els serveis encadenen ja 63 mesos d'ascensos interanuals, és 2,7 punts inferior a la registrada l'octubre (8,4%).

Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació dels serveis va augmentar també un 5,7% interanual el novembre, un punt menys que l'octubre.

Els serveis encadenen ja 63 mesos d'ascensos interanuals

Les dades de l'INE reflecteixen que l'ocupació al sector serveis va créixer durant el penúltim mes de l'any passat un 2,3% en taxa interanual, una dècima més que l'octubre. Amb aquest repunt, el sector suma ja 56 mesos de creixement interanual de l'ocupació.

En termes mensuals (novembre de 2018 sobre l'octubre del mateix any) i eliminat l'efecte de calendari i l'estacionalitat, la facturació del sector serveis va avançar un 0,6%, enfront del repunt del 0,3% del mes anterior i el creixement de l’1,6% experimentat un any abans.

LES VENDES DEL COMERÇ PUGEN UN 5,3%

El comerç va presentar el passat mes de novembre un augment interanual de la seva facturació del 5,3%, mentre que els altres serveis van avançar un 6,4%.

L'increment de la facturació del comerç es va deure a l'avanç en un 0,7% de la venda i reparació de vehicles, a l'increment en un 7% de les vendes del comerç majorista i a la pujada de la facturació del comerç al detall a un 3,5%, coincidint amb la celebració aquest mes del Black Friday i del Cyber Monday.

Dins dels altres serveis, les vendes també van augmentar en tots els sectors. Els majors repunts van correspondre a activitats professionals, científiques i tècniques i a les activitats administratives i serveis auxiliars (+9,7% en els dos casos). Els segueixen transport i emmagatzematge (+4,9%); informació i comunicacions (+4,5%), i hostaleria (+4%).

Totes les comunitats autònomes van presentar avenços interanuals en la xifra de negoci del sector serveis

Pel que fa a l'ocupació, l'ocupació al sector serveis va registrar el passat mes de novembre un creixement interanual del 2,3%, gràcies, sobretot, als avenços de l'ocupació en informació i comunicacions (+3,3%); activitats administratives (+3,9%), i transport i emmagatzematge (+2,6%). En taxa mensual, l'ocupació als serveis ha baixat un 0,8%, després de reduir l'ocupació als altres serveis un 1,6% i pujar la del comerç en un 0,4%.

TAXES POSITIVES EN TOTES LES COMUNITATS

El passat mes de novembre totes les comunitats autònomes van presentar avenços interanuals en la xifra de negoci del sector serveis.

Els augments més importants es van registrar a Madrid (+7,9%) i Castella-La Manxa (+7,6%), mentre que els menors es van donar a Andalusia i Comunitat Valenciana (+2,9% en els dos casos) i Múrcia (+3,6%).

Quant a l'ocupació, també totes les comunitats van presentar durant el penúltim mes de l'any passat taxes interanuals positives respecte al mateix mes de 2017. Balears i Navarra van ser les regions on més va augmentar l'ocupació, amb taxes del 3,3% i del 3,1%, respectivament, mentre que la que menys ocupació va crear va ser Canàries (+0,6%).

Noticias relacionadas

contador