ep archivo   playa de comillas en verano turismo turistas litoral costa veraneantes
AYUNTAMIENTO - Archivo

El sector serveis espanyol continua expandint-se. L'última lectura de l'índex PMI d'activitat comercial del sector va augmentar dels 53,9 punts registrats al juliol fins als 54,6 punts d'agost, una dècima més que el previst pel consens.

Segons Hamburg Commercial Bank (HCOB), aquesta dada reflecteix "un marcat ritme de creixement que va estar còmodament per sobre de la tendència de l'enquesta". Aquest ha estat el dotzè mes consecutiu en què l'índex se situa per sobre del nivell d'absència de canvis de 50,0 enters.

L'augment de l'activitat va estar vinculat a uns nivells més grans de noves comandes rebudes, que van augmentar per novè mes consecutiu a l'agost. Els enquestats van informar que la demanda del mercat es va mantenir positiva, tant al país com a l'estranger. De fet, les noves comandes rebudes de l'estranger van augmentar per sisè mes consecutiu.

Tot i això, tant en el cas de les noves comandes per a exportacions com en el de les noves comandes en total, els ritmes de creixement van ser més febles que al juliol. En el cas de les noves comandes en total, el ritme de creixement va ser el més feble des del gener.

Sigui com sigui, les empreses van continuar estant "degudament motivades" a contractar personal addicional a l'agost, segons HCOB. "Les últimes dades van revelar que l'ocupació va augmentar per vint-i-tresè mes consecutiu, i el ritme de creixement a l'agost va ser marcat i superior a la mitjana a llarg termini de l'estudi. L'increment de les càrregues de treball va continuar sent la principal raó per la qual les empreses van contractar més personal, encara que les companyies van tenir dificultats per mantenir al dia els seus volums de noves comandes en general", expliquen els experts del banc alemany a l'informe. A l'agost, les comandes pendents de realització van augmentar per vuitè mes consecutiu i novament ho van fer a un ritme sòlid.

Així mateix, l'informe destaca que els costos laborals típics van continuar augmentant a l'agost i van continuar sent un dels factors principals que va impulsar les despeses operatives en general a l'alça durant el mes. "S'ha registrat una inflació de manera constant durant més de quatre anys. Tot i això, encara que es va mantenir alt, el ritme d'augment dels preus a l'agost va ser el més lent des del març del 2021", afegeix HCOB.

De la mateixa manera, les empreses del sector serveis van continuar mostrant els seus esforços per protegir els marges de beneficis en augmentar les tarifes novament a l'agost. Així, els preus cobrats van augmentar per quaranta-unè mes de forma consecutiva. La inflació va pujar lleugerament respecte al juliol i es va mantenir molt per sobre de la tendència històrica.

Finalment, les empreses van mantenir una opinió "positiva en general" que l'activitat augmentarà als propers dotze mesos respecte als nivells actuals. "La confiança es va vincular a les esperances de vendes més grans i a les accions comercials planificades. No obstant, els enquestats van mostrar un cert grau d'incertesa en les perspectives. En conseqüència, el sentiment va caure a l'agost, i la confiança es va situar en el seu nivell més baix des del desembre del 2023", afegeix HCOB.

Jonas Feldhusen, economista júnior de HCOB, subratlla que, després d'una "impressionant primera meitat de l'any amb un fort creixement econòmic", el model d'estimació de la companyia alemanya pronostica "un creixement sòlid continu, però lleugerament més feble del 0,3%, per al tercer trimestre".

"L'augment dels salaris continua sent el principal desafiament dels costos per a les empreses de serveis espanyoles. Encara que el seu respectiu Índex de Preus Pagats ha caigut fins al nivell més baix en tres anys i mig, cosa que en si és una bona notícia, encara es manté per sobre de la mitjana històrica. Els preus cobrats per les empreses de serveis també continuen augmentant, encara que a una taxa més lenta en comparació amb el principi d'any, en general, les pressions dels preus al sector serveis semblen estar disminuint durant l'estiu", sentencia Feldhusen.

contador