ep archivo   un camarero pone los calefactores en una terraza en el puente del mes de diciembre en
Joaquin Corchero - Europa Press - Archivo

El sector de serveis d'Espanya no frena. Segons l'índex PMI elaborat per S&P Global i HCOB, l'economia d'aquest sector es va accelerar el desembre en assolir el màxim dels últims 5 mesos i situar-se en 51,5 punts. Aquesta lectura, que indica una expansió del sector serveis espanyol, se situa per sobre dels 51 punts de novembre i dels 51,2 punts previstos pel consens, representant també el ritme de creixement més accelerat des del mes de juliol passat. Cal recordar que una lectura per sobre de 50 punts indica un sector en expansió, mentre que una per sota aquesta marca mostra que es troba en situació de declivi.

D'acord amb l'informe publicat per S&P Global, la millora de l'activitat del sector serveis es va donar suport a un augment simultani dels volums de noves comandes. Tot i que el creixement va ser modest, va ser el més fort des del juny passat i va representar un canvi positiu en el resultat després de la contracció marginal registrada el novembre.

Les empreses van comentar que l'activitat del mercat va ser generalment millor i que tant les feines de promocions com la prestació de nous serveis van ajudar a donar suport al creixement de les vendes. Tot i això, expliquen des de la companyia novaiorquesa, el repunt de les noves comandes es va centrar "principalment" en l'economia nacional. Per contra, els volums de noves comandes procedents de clients de l'estranger van tornar a disminuir el desembre i al ritme més pronunciat des de l'octubre del 2022.

En aquest sentit, les millores subjacents tant de l'activitat com de les noves comandes haurien animat les empreses a contractar més personal el desembre. En general, apunta S&P, el creixement de l'ocupació va ser el més fort des del juny passat, estenent l'actual seqüència d'expansió consecutiva a quinze mesos. Aquesta circumstància també va ajudar a explicar per què les empreses van poder mantenir al dia les càrregues de treball. Les últimes dades van mostrar que les comandes pendents de realització amb prou feines van registrar canvis el desembre, disminuint lleugerament enfront del novembre.

De la mateixa manera, la contractació de treballadors addicionals va anar acompanyada d'un repunt dels costos salarials típics el desembre. S&P destaca que aquesta podria ser una raó que expliqui perquè les despeses operatives van continuar augmentant fortament a finals d'any.

"Juntament amb les pressions inflacionistes generals, els costos generals dels insums van augmentar a un ritme històricament fort malgrat que la inflació es va atenuar fins a la taxa més baixa en quatre mesos. Les empreses de nou es van animar a augmentar les seves tarifes, i a una taxa fins i tot més forta. L'enquesta del desembre va mostrar que els preus mitjans cobrats van augmentar al ritme més fort des del maig passat", expliquen des de S&P.

Finalment, l'informe de la companyia novaiorquesa destaca que les empreses van mantenir una visió "cautelosament optimista" sobre l'activitat futura. Amb vista al 2024, les companyies de serveis van expressar la seva esperança que l'activitat millori i que les campanyes comercials planificades i el llançament de nous serveis impulsin el creixement durant els propers dotze mesos. "No obstant, persisteix una certa incertesa política i econòmica a les perspectives, i aquestes preocupacions van tenir un impacte en la confiança", afegeixen.

Cal destacar que, encara que la confiança en general va millorar fins a assolir la màxima de quatre mesos, es va mantenir molt per sota de la tendència de cara al començament del nou any.

VALORACIONS

Cyrus de la Rubia, economista en cap d'Hamburg Commercial Bank, assenyala que aquesta situació contrasta amb la "feblesa econòmica" d'Europa i que el sector serveis d'Espanya "sembla estar traçant el seu propi rumb". "En comptes de sucumbir-se a la desacceleració econòmica generalitzada, les empreses de serveis a Espanya encara estan en una trajectòria d'expansió. Tot i que dista molt de ser un auge en tota regla, la resiliència és sorprenent, especialment considerant l'estat d'ànim moderat al sector manufacturer i l'exercici mediocre del sector serveis en altres parts de la zona euro", indica.

Aquest "notable" resultat, afegeix De la Rubia, es pot atribuir a dos factors "clau": el compromís del nou govern d'ampliar les mesures de suport a les llars i, en segon lloc, les càlides temperatures de les últimes setmanes, que possiblement hagin animat alguns residents a "anar a les platges" i augmentar-ne les despeses.

De fet, subratlla l'estrateg de l'HCOB, el sector serveis a Espanya està dibuixant un panorama "més positiu" que el dels seus homònims. "Les noves comandes estan experimentant un sòlid repunt i la contracció de les comandes pendents, en general, ha disminuït. És més, les empreses estan mostrant un optimisme més gran respecte a la seva activitat per als propers dotze mesos en comparació amb el mes anterior, una nota prometedora per tancar l'any”, afegeix aquest expert, que també ha destacat el “cicle de reacció positiva” generat per l'augment de l'ocupació i dels salaris. Aquesta circumstància, explica, "impulsen una demanda més gran, cosa que resulta en més vendes per a les empreses i així successivament".

"Com que l'Índex PMI Compost s'està acostant a territori lleugerament expansiu, hi ha un fort indici que el PIB d'Espanya mantindrà la seva trajectòria de creixement al quart trimestre. La nostra estimació en temps real del PIB, que té en compte els indicadors del PIB PMI, reforça aquesta expectativa. A mesura que conclou l'any, sembla que Espanya està preparada per començar el 2024 des d'una posició inicial sòlida", sentencia.

Noticias relacionadas

contador