ep archivo   cafeteria consumo hosteleria cafe terraza
VISA - Archivo

El sector serveis dels EUA s'ha moderat el desembre, però es manté en territori d'expansió per dotzè mes consecutiu, com mostra l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM), que s'ha situat en 50,6 punts enfront dels 52,7 de la lectura del novembre.

"El sector serveis va tenir un retrocés a la taxa de creixement el desembre, atribuït a la disminució de la taxa de creixement de les noves comandes i a la contracció de l'ocupació. Els comentaris dels enquestats varien segons l'empresa i la indústria. Hi ha preocupacions relacionades amb la incertesa econòmica, els esdeveniments geopolítics i les limitacions laborals", ha explicat Anthony Nieves, president del Comitè d'Enquestes Comercials de Serveis de l'ISM.

L'índex d'activitat empresarial ha registrat 56,6, un augment d'1,5 unitats en comparació amb els 55,1 punts del mes anterior.

L'Índex de Noves Comandes, per la seva banda, també s'ha expandit després de contraure's el desembre del 2022 per primera vegada des del maig del 2020. La dada de 52,8 és 2,7 punts inferior a la lectura del novembre de 55,5.

L'Índex de Lliuraments de Proveïdors s'ha ubicat a 49,5, per sota del 49,6 del mes previ. L'indicador s'ha mantingut en territori de contracció per tercer mes consecutiu, cosa que indica que el rendiment dels lliuraments als proveïdors ha estat "més ràpid" en contrast amb la "desacceleració" del setembre.

Nou indústries van reportar creixement el desembre. El PMI de serveis, en situar-se per sobre de 50 per dotzè mes després d'un sol mes de contracció i un període previ d'expansió de 30 mesos, continua indicant un creixement sostingut per al sector, encara que a un ritme més lent el desembre.

"El resultat és que les dades de l'ISM del desembre són consistents amb la idea que el sector serveis s'està debilitant a mesura que es transmet l'efecte retardat de les taxes d'interès més altes, però el soroll a les xifres mensuals significa que és massa aviat per treure'n conclusions fermes", valoren a Pantheon Macroeconomics.

contador