ep varias personas en la terraza de una cafeteria de mostoles el mismo dia en que la comunidad de
A. Pérez Meca - Europa Press

El sector serveis als Estats Units no passa un bon moment. A l'octubre, el PMI serveis se'n va registrar 54,4, per sota de la lectura del setembre de 56,7, segons les dades publicades per l'Institute for Supply Management (ISM). Es tracta de la dada més baixa des del maig del 2020, quan l'índex va ser de 45,2.

L'índex d'activitat empresarial es va situar en 55,7, una disminució en comparació amb la lectura de 59,1 de setembre. La xifra de l'Índex de Noves Comandes va ser del 56,5, més baixa que la del setembre de 60,6.

"El creixement continua a un ritme més lent per al sector de serveis, que s'ha expandit durant tots menys dos dels últims mesos. El sector va tenir una reculada en el creixement a l'octubre a causa de disminucions en l'activitat empresarial, noves comandes i ocupació", ha afirmat Anthony Nieves, president d'ISM.

Les empreses del sector serveis van registrar una contracció més pronunciada a l'activitat comercial a l'octubre, segons les últimes dades PMI publicades per S&P Global. La caiguda de la producció es va accelerar enmig d'una disminució de comandes noves i una demanda més feble dels clients. L'impacte per l'alta inflació i la fortalesa del dòlar també van entelar les condicions de la demanda externa.

L'Índex d'Activitat Comercial PMI de Serveis Globals dels EUA elaborat per S&P Global ajustat estacionalment va registrar 47,8 a l'octubre, per sota del 49,3 de setembre, però superior a l'estimació 'flaix' publicada anteriorment de 46,6. Les darreres dades assenyalen una modesta contracció en l'activitat comercial al sector de serveis.

La disminució de la producció es va vincular amb la disminució de les noves comandes i els participants a l'enquesta d'S&P Global van atribuir la feble demanda dels clients a l'impacte de la inflació i a les pujades dels tipus d'interès, que ha provocat l'augment de la indecisió dels clients i els ajornaments de comandes.

Els nous negocis van tornar a contraure's durant l'octubre, cosa que indica la tercera caiguda en les comandes noves els últims cinc mesos. Pel que fa a les exportacions, les empreses del sector serveis van registrar una cinquena caiguda consecutiva als nous negocis de l'exterior. La taxa de contracció es va accelerar al segon més ràpid des del maig del 2020 enmig de febles condicions de demanda mundial.

Pel que fa a l'ocupació, els proveïdors de serveis van indicar nivells pràcticament sense canvis al començament del quart trimestre. Un estancament en el nombre de treballadors que va posar fi a una seqüència de 27 mesos d'expansió als nivells de personal.

Mentrestant, les pressions dels costos es van suavitzar lleugerament a l'octubre. La taxa d'inflació dels preus dels productes va ser més ràpida que la tendència de la sèrie, però va disminuir a la més lenta des del gener del 2021. Els augments en els costos del combustible, els proveïdors i els salaris van estar vinculats a l'augment addicional de les despeses, però els informes de preus més baixos per a alguns insums van estar darrere de l'augment més lent.

Davant d'aquest context, la confiança empresarial al sector serveis es va afeblir a l'octubre. Les perspectives de producció per al proper any es van veure entelades per les preocupacions sobre la inflació i una major vacil·lació dels clients.

Siân Jones, economista sènior d'S&P Global Market Intelligence, ha assenyalat que “les empreses del sector de serveis van enfrontar un començament desafiador a l'últim trimestre del 2022, ja que una nova contracció en els nous negocis va arrossegar encara més la producció. Les condicions de la demanda es van veure obstaculitzades per condicions financeres més estrictes i nivells elevats de taxes d'inflació, cosa que porta a informes d'ajornaments i retards en la col·locació de comandes a mesura que els clients avaluen les despeses".

Des d'Oxford Economics han assenyalat que "una confluència de desafiaments dificultarà que els serveis mantinguin un impuls positiu el 2023 a mesura que l'economia cau en una recessió lleu. De cara al futur, l'afebliment de la demanda, la inflació elevada, les taxes de préstec més costoses, la caiguda dels guanys i el sentiment pessimista provocaran una desacceleració als serveis".

Els experts de Pantheon Macroeconomics, en canvi, s'han mostrat més optimistes i, malgrat que la dada ha estat dolenta, no ho veuen com a definitiva. "La caiguda de l'índex de serveis ISM d'octubre va ser més gran del que esperàvem, però una impressió feble no és evidència definitiva de res. Les lectures prèvies a l'octubre s'havien mantingut notablement estables, malgrat l'enduriment de les condicions financeres i la caiguda de l'índex manufacturer".

Noticias relacionadas

contador