bandera eeuu 1200x800

El sector privat dels Estats Units "es va mantenir sòlid a l'agost", com mostren els índexs PMI publicats aquest dijous per S&P Global, que assenyalen també una creixent "disparitat" entre sectors, amb els fabricants tocant mínims de vuit mesos, després d'anotar-se una reducció del PMI de 49,6 punts a 48, i el sector serveis al seu nivell més alt des del juny (55,2).

Al sector manufacturer preocupa especialment la producció, ja que l'índex que la mesura ha caigut fins als 47,8 punts a l'agost, per sota dels 50,5 de juliol, fet que suposa el nivell més baix dels últims 14 mesos.

D'aquesta manera, l'economia nord-americana en conjunt va mantenir amb lleugers canvis el ritme sòlid, amb una caiguda del PMI compost de dues dècimes, fins a 54,1 punts. L'organisme que difon les dades destaca que "tot i que el ritme d'expansió es va desaccelerar lleugerament a l'agost, es va mantenir entre els més alts observats als darrers dos anys".

"Les variacions sectorials també es van ampliar en termes de carteres de comandes. Les entrades de nous treballs van augmentar a un ritme lleugerament superior a l'agost, impulsades per una demanda més gran de serveis. Els nous negocis al sector serveis van mostrar el segon major augment registrat als últims 14 mesos. En contrast, les noves comandes a les fàbriques van caure per segon mes consecutiu, al ritme més pronunciat des del desembre”, detalla.

Al front de la inflació, "els preus mitjans cobrats per béns i serveis van augmentar a la taxa més lenta des del juny del 2020", de manera que "la taxa d'inflació està ara només marginalment per sobre de la mitjana registrada a la dècada anterior a la pandèmia".

Chris Williamson, director de negocis d'S&P Global Market Intelligence, destaca que "el sòlid panorama de creixement a l'agost apunta a un creixement robust del PIB superior al 2% anualitzat al tercer trimestre, cosa que hauria d'ajudar a dissipar els temors d'una recessió a curt termini".

"De manera semblant, la caiguda de la inflació dels preus de venda a un nivell proper a la mitjana prepandèmica assenyala una 'normalització' de la inflació i reforça els arguments a favor de tipus d'interès més baixos", conclou.

contador