- En castellano:El sector manufacturero español repunta con la mejora más pronunciada en más de un año
Ventall de notícies positives al març per al sector manufacturer espanyol. L'índex PMI mostra el creixement més pronunciat en més d'un any. Un repunt gràcies a un creixement renovat de les noves comandes i a les expansions més fortes de la producció i de l'ocupació. "És encoratjador observar una millora en el comportament del mercat intern a Espanya".
En concret, l'índex PMI del sector manufacturer espanyol, elaborat per S&P Global, va tornar a pujar al març per sobre del nivell d'absència de canvis de 50, que separa el creixement de la contracció, en indicar 51,3, enfront de 50,7 registrat al febrer.
Així, la darrera lectura va mostrar una millora en la salut del sector manufacturer espanyol per segon mes consecutiu, i la més pronunciada des del juny de l'any passat.
Un component clau que va moure la solidesa d'aquesta lectura de l'índex va ser el creixement renovat dels volums de la cartera de comandes. Aquest augment es va produir després d'una seqüència de nou mesos de caiguda i, sovint, es va atribuir a una millora en les condicions de la demanda subjacent. Això no obstant, no es va observar la mateixa tendència respecte a la demanda externa. De fet, les noves comandes procedents de l'estranger van disminuir per tretzè mes consecutiu, i a un ritme més fort que l'observat el mes anterior.
Mentrestant, les empreses manufactureres espanyoles van registrar una nova expansió als nivells de producció al març, a causa principalment de la millora del panorama de la demanda. La producció va augmentar per segon mes consecutiu i va fer-ho al ritme més pronunciat en poc més d'un any.
Per adaptar-se als nivells creixents de producció, les empreses van augmentar la seva força laboral a finals del primer trimestre del 2023. La creació d'ocupació ha augmentat per segon mes consecutiu i aquest últim increment va ser el més fort en poc més d'un any. El creixement de l'ocupació va proporcionar a les empreses la capacitat suficient per posar al dia les feines pendents de realització al març. No obstant això, atès el creixement renovat de les noves comandes, la mesura que les empreses van poder treballar amb les comandes pendents va ser només marginal. El mateix va passar amb els estocs de productes acabats, que les empreses van poder augmentar al març, però en menor mesura que al febrer.
Gràcies a l'augment de les noves comandes, al març es va experimentar una millora relativa a l'activitat de compres, així com una expansió sostinguda als nivells d'estocs de matèries primeres. La compra d'insums es va estabilitzar i va posar fi a una seqüència de nou mesos de caiguda, i els estocs de compres van augmentar per segon mes consecutiu.
Pel que fa als subministraments, les darreres dades van mostrar una atenuació de les pressions, tal com ho indica la primera millora dels terminis de lliurament dels proveïdors des del novembre del 2019. De fet, l'escurçament dels terminis de lliurament va ser el més pronunciat des de l'agost del 2009. Les empreses enquestades van comentar que la demanda global moderada va ser un factor fonamental a l'hora d'alleujar les pressions de subministrament.
Altres notícies positives van provenir de la primera reducció de les despeses mitjanes operatives des de juliol de 2020. Les atenuacions en els preus de les matèries primeres i l'energia van ser factors que van contribuir a aquesta disminució. Tot i això, els preus cobrats van continuar augmentant al març, ja que les empreses van optar per repercutir als seus clients els augments previs dels costos dels insums. Tot i això, la taxa d'inflació dels preus cobrats va ser la més lenta en la seqüència actual de vint-i-vuit mesos d'augment.
Finalment, enmig de les esperances de millors condicions del mercat, tant a nivell nacional com internacional, la confiança empresarial al sector manufacturer espanyol es va mantenir optimista, tot i haver caigut des de la seva màxima de deu mesos registrada el mes anterior.
"Les dades de l'última enquesta mostren el creixement més pronunciat de la producció manufacturera en poc més d'un any, així com una nova millora en els volums de la cartera de comandes", destaquen des d'S&P Global Market Intelligence. Tot i això, "potser les notícies més importants de l'última enquesta van provenir de la primera millora en el comportament dels proveïdors i la primera caiguda de les despeses mitjanes operatives des del novembre de 2019 i juliol de 2020 respectivament".
"Com que les tendències de la demanda mundial encara són relativament moderades, podríem observar una atenuació més gran d'aquestes pressions durant els propers mesos", diuen.
Respecte a altres índexs, “alguns dels indicadors de futur han pintat un panorama positiu per al futur del sector. Les empreses enquestades sovint van pronosticar un creixement tant de la producció com de la demanda a curt termini, les empreses van augmentar els nivells d'ocupació al ritme més fort en tretze mesos, van mostrar alguns indicis relatius de millora en la compra d'insums i van tornar a augmentar els estocs de compra", afegeixen.