• L'increment de noves comandes augmenta el positivisme dels fabricants
  • El PMI Japonès, amb 54,8 punts, fa créixer la borsa de Tòquio un 1,6%
cbmanufacturero1

L'Índex de Gestió de Compres (PMI) publicat al matí de dijous per la consultora britànica IHS Markit sobre del sector manufacturer espanyol, es va situar als 55,2 punts al gener, millorant les condicions empresarials per cinquantè mes consecutiu.

El sector manufacturer continua saludable per a l'inici d'aquest 2018. La producció va créixer durant els primers trenta-un dies de l'any gràcies als increments de les noves comandes, cosa que ha facilitat als enquestats la contractació de plantilla addicional, i incrementar la seva activitat de compres. En referència al sentiment respecte a l'exercici de 2018, aquest es va enfortir fins arribar a la seva màxima dels últims dotze mesos.

L'informe també reflecteix l'alça més accelerada dels costos dels últims deu mesos, fruit de l'increment del preu del cru, encara que també alimentats per l'augment de la sòlida demanda d'entrades, i per tant la inflació en matèries primeres.

La dada de 55,2 descendeix 6 dècimes respecte al mes de desembre, tot i que es manté folgat sobre la línia dels 50 punts que marca la millora general del sector. L'apunt es troba per sota del consens del mercat, que fixava el resultat del PMI als 55,7.

La producció va tornar a créixer fortament al gener, vinculada amb l'increment de les comandes rebudes, assegurant per cinquè mes consecutiu l'augment d'estocs de productes acabats. Per tant, l'increment de comandes noves, va fer augmentar el nombre de comandes pendents, cosa que ja va passar durant el mes passat de desembre.

La taxa de creació d'ocupació va ser intensa gràcies a aquestes necessitats, però lleugerament més feble que la de desembre. Factors similars també van recolzar un augment de l'activitat de compres, i van generar una petita acumulació de matèries primeres, i fins i tot escassetat en determinats moments per l'allargament dels temps d'espera dels proveïdors.

Els costos es van accelerar a nivells no registrats des de març de 2017, conduïts per l'alt preu del cru, la gasolina, i fins i tot matèries primeres com l'acer. La resposta per part de les companyies, pujar els preus de venda, fa que els cobraments augmentin a un ritme sòlid, el més fort dels últims nou mesos.

El còmput total de factors va fer que l'optimisme creixés entre els fabricants, observant el ritme de producció per als propers dotze mesos. De facto, la positivitat del sector va arribar al seu nivell més alt des de fa un any.

DADES DE JAPÓ I LA XINA

A part de les dades espanyoles, Markit va revelar a primera hora de la matinada de dijous, les dades sobre la salut del sector manufacturer per al Japó i a la Xina.

En el cas nipó, el resultat de 54,8 (8 dècimes superior al de desembre) ha provocat pujades de l'1,6% a la borsa de Tòquio. Per la seva banda, la Xina va marcar 51,5 punts, en línia amb el resultat anterior i dues dècimes per sobre de les expectatives. En aquest cas les borses xineses han caigut, Xangai amb -1,23% i Hong Kong amb -0,41%.

Noticias relacionadas

contador