L'economia manufacturera d'Espanya es va expandir a un ritme accelerat a l'abril, ja que les empreses van reforçar els nivells de producció i ocupació com a resposta a l'augment de la demanda del mercat. Encoratjats per les projeccions positives de producció, els fabricants també van augmentar les seves activitats de compra i van intentar reconstruir els inventaris a les seves plantes.
Així ho ha confirmat l'Índex HCOB PMI del Sector Manufacturer Espanyol, que s'ha situat per sobre del nivell de 50 punts per tercer mes consecutiu a l'abril. De fet, en pujar del 51,4 registrat al març al 52,2, l'índex va assenyalar la millora més forta de les condicions operatives des del juny del 2022 (el consens esperava una dada de 51,8).
Aquest indicador es va veure recolzat per augments accelerats tant de la producció com de les noves comandes a l'abril. Els ritmes de creixement també van ser els millors observats en més de dos anys. Hi va haver informes que la demanda del mercat havia millorat, impulsant les vendes a clients tant nacionals com a internacionals. De fet, les noves comandes d'exportació van augmentar modestament per segon mes consecutiu a l'abril.
Algunes de les empreses enquestades van observar que l'augment de la producció havia superat la de les noves comandes, cosa que va resultar en un modest increment dels inventaris de productes acabats per primera vegada en deu mesos.
Les empreses també van intentar reconstruir les existències d'insums, ajudades en part per un augment de l'activitat de compra. Les darreres dades van mostrar que els estocs d'insums van augmentar modestament per primera vegada des del març del 2023, mentre que l'increment de les compres va ser sòlid i el més ben registrat per l'estudi en més de dos anys.
Tot i les tendències positives de l'activitat de compra i de la producció, les pressions en la capacitat van ser evidents a l'últim període de l'enquesta. Els treballs per completar van augmentar per tercer mes consecutiu, i en la major mesura des del febrer del 2022.
Els enquestats van respondre augmentant les xifres de dotació de personal. Es va registrar un creixement de l'ocupació per tercer mes consecutiu, i la taxa de creixement es va mantenir sense canvis respecte a la màxima de vint-i-cinc mesos registrada al març. També es va contractar personal addicional amb la mirada posada en el futur, ja que les empreses van esmentar expectatives positives de producció per als propers dotze mesos.
La confiança en general es va mantenir per sobre de la tendència, i les empreses van anticipar que les activitats comercials planificades haurien de donar fruits ateses les projeccions positives de la demanda del mercat per als propers dotze mesos.
Per acabar, hi va haver alguns informes que l'escassetat d'estocs i els problemes logístics havien provocat un allargament lleu en els terminis de lliurament a l'abril. Les empreses també van informar que les pressions inflacionistes havien persistit i que un augment generalitzat dels preus de les primeres matèries havia impulsat la base de costos.
En general, l'augment net dels costos dels insums va ser modest, però no obstant va ser el més pronunciat des del febrer del 2023. No obstant això, el poder de fixació de preus de les empreses es va veure restringit per les pressions competitives i el desig d'estimular les vendes. Per tant, els preus de venda van tornar a caure a l'abril, encara que només marginalment.
"ESPANYA SEGUEIX SENT EL PAÍS AMB MILLOR RESULTAT"
Jonas Feldhusen, economista d'Hamburg Commercial Bank, ha comentat que, “dels principals països de la zona euro, Espanya continua sent el país amb el millor resultat. Tot i que encara no hem vist una recuperació del sector manufacturer de la zona euro, Espanya va mantenir la tendència de creixement que va començar al febrer i al març. Els indicadors suggereixen que el repunt del sector manufacturer espanyol està impulsat per la contínua millora de la demanda tant a nivell nacional com internacional”.
"Per tant", afegeix aquest expert, "no és sorprenent que les empreses industrials estiguin augmentant la seva producció per tercer mes consecutiu. La tendència alcista també suposa bones notícies per als treballadors. Les comandes per completar van augmentar per tercer mes consecutiu a l'abril, resultat que (sumat a una alta confiança en unes perspectives empresarials favorables durant els propers mesos) va portar les empreses industrials a continuar contractant personal”.
Segons Jonas Feldhusen, "l'únic inconvenient d'aquesta sòlida millora al sector manufacturer és que els preus dels insums de les empreses estan augmentant. Les empreses enquestades informen que l'augment dels preus dels insums es deu a la pujada dels preus de les matèries primeres. A causa de la manca de poder de fixació de preus, això no es pot traduir en un augment dels preus cobrats. El creixement és evident a tots els subsectors. El de béns de consum continua mostrant el creixement més fort a la indústria espanyola, ja que la producció i les comandes de béns de consum es mantenen molt sòlides i es van incrementar a l'abril”.
"No obstant", ha conclòs aquest expert, "tant el de béns de capital com el de béns intermedis també van mostrar millores, ja que ambdós van poder expandir la producció. Si bé les comandes de béns de capital van millorar, les de béns intermedis van disminuir lleugerament”.