ep archivo   fabrica de gamesa electric
ABB - Archivo

El sector manufacturer espanyol es va continuar expandint al desembre i ho va fer a un ritme més ràpid que al mes anterior, segons assenyala l'índex PMI de S&P Global i Hamburg Commercial Bank (HCOB). En concret, aquesta referència es va mantenir còmodament a territori d'expansió, passant de 53,1 punts al novembre a 53,3 punts al desembre. L'optimisme sobre el futur també va millorar.

Amb aquesta dada, el PMI manufacturer s'ha acostat al màxim dels darrers 32 mesos i encadena onze mesos situant-se per sobre del nivell d'absència de canvis de 50 punts. L'única piga ha estat que la dada s'ha situat lleugerament per sota de les expectatives del consens, que esperava un augment fins als 53,5 punts.

Segons ha explicat HCOB, la "contínua" fortalesa de l'índex PMI al desembre es va veure recolzada per "augments simultanis i més ràpids" tant de la producció com de les noves comandes. Les empreses van informar d'un entorn de demanda positiu i de l'èxit en la captació de noves comandes. A més, la fortalesa de la demanda va ser generalitzada: les noves comandes d'exportació van augmentar notablement al desembre, i es van observar increments de les vendes a diversos mercats clau, especialment a Europa i al nord d'Àfrica.

"En resposta a les necessitats més grans de producció i al creixent nombre de comandes, les empreses van reforçar la seva activitat de compra. No obstant, en part a causa de l'impacte advers a les rutes de transport domèstic després de les inundacions relacionades amb la DANA al novembre, les empreses van assenyalar retards en els lliuraments dels seus proveïdors, per la qual cosa van utilitzar els seus inventaris d'insums existents en major mesura. Les últimes dades van indicar que els estocs de compres van disminuir per segon mes consecutiu al desembre i al ritme més fort des del febrer del 2024", ha indicat la companyia germana.

Tot i això, HCOB ha indicat que les comandes pendents de realització van continuar augmentant a finals d'aquest darrer any, estenent el període actual d'acumulació a onze mesos. El ritme d'expansió va ser novament "marcat" i "lleugerament més ràpid" que al novembre. Les empreses van respondre a aquest creixement augmentant més les plantilles, ja que s'ha registrat un augment de l'ocupació per quart mes consecutiu.

Pel que fa als preus, les pressions inflacionistes es van mantenir moderades en general. La inflació dels preus dels insums es va accelerar al desembre i va assolir el nivell més alt en cinc mesos. Tot i això, la taxa d'augment dels costos ha estat "molt per sota" dels nivells observats normalment als últims anys.

"Quan els preus van augmentar s'ho va vincular a la pujada de preus dels productes importats, especialment els expressats en dòlars nord-americans. Per contra, les pressions competitives van limitar el poder de fixació de preus dels fabricants espanyols. Les últimes dades van mostrar que les preus cobrats van disminuir per quart mes consecutiu, encara que un altre cop només marginalment", ha detallat HCOB.

Finalment, la confiança en les perspectives es va mantenir positiva al desembre. En general, el sentiment va estar al nivell més alt des del maig del 2024, augmentant per quart mes consecutiu des del mínim registrat al mes d'agost passat.

Segons ha detallat HCOB, les empreses espanyoles van mostrar el seu optimisme per la potencial millora de les condicions macroeconòmiques pels dotze mesos vinents. De la mateixa manera, ia causa dels llançaments de nous productes planificats en cartera, hi ha confiança entre els enquestats que les vendes i la producció s'enfortiran durant els propers dotze mesos.

"Espanya mostra resiliència enfront de la debilitat europea al sector manufacturer, també a finals d'any. Mentre altres països europeus s'enfronten a les greus conseqüències de la crisi, com els acomiadaments massius, tancaments de fàbriques i un col·lapse de les inversions, Espanya està experimentant un creixement econòmic al seu sector manufacturer. Aquest fet es pot atribuir al seu ampli subministrament d'energia i a la seva relativament baixa dependència de les exportacions de la Xina. El 2024 s'espera que la producció industrial espanyola hagi augmentat en general, a diferència dels principals països de la zona euro", ha explicat Jonas Feldhusen, economista júnior d'Hamburg Commercial Bank.

Segons aquest expert, les perspectives segueixen sent "molt interessants", ja que les empreses industrials espanyoles es mostren "actualment força optimistes". "No obstant, s'espera que el 2025 persisteixi la debilitat a Europa, el mercat de vendes més important. Així mateix, els aranzels imposats per la nova administració nord-americana causaran pertorbacions a nivell mundial", ha apuntat.

"Encara que els exportadors espanyols depenen menys de les exportacions als Estats Units que altres països europeus, una desacceleració del comerç mundial encara podria tenir conseqüències negatives per a ells", ha sentenciat Feldhusen.

Noticias relacionadas

contador