ep archivo   fabrica de coches 20240102104203
UGT FICA - Archivo

El sector manufacturer dels EUA ha millorat lleugerament el desembre, però es manté en territori de contracció per catorzè mes consecutiu, com mostra l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM), que s'ha situat a 47,4 punts, des dels 46,7 del mes anterior. La dada també ha estat millor al que anticipava el consens, que havia previst 47,1 punts.

Aquesta caiguda continuada a les condicions del sector es produeix després d'un període de creixement de 28 mesos.

L'Índex de Noves Comandes s'ha mantingut en territori de contracció en 47,1, 1,2 punts per sota de la xifra de 48,3 punts registrada el novembre. La lectura de l'Índex de Producció de 50,3, per part seva, ha suposat un augment d'1,8 punts en comparació amb la xifra del novembre de 48,5.

Així mateix, l'Índex de Preus ha registrat 45,2 punts, enfront dels 49,9 del mes anterior. L'Índex de Comandes Endarrerits ha estat de 45,3, 6 punts més que la lectura del novembre de 39,3. L'Índex d'Ocupació ha augmentat fins a 48,1 des de 45,8 reportat el novembre.

"El sector manufacturer dels EUA es va continuar contraient, però a un ritme lleugerament més lent el desembre en comparació amb el novembre. Les empreses segueixen gestionant els resultats de manera adequada a mesura que continua la debilitat de les comandes. La demanda va disminuir, amb l'Índex de Noves Comandes contraient-se a un ritme més ràpid, l'Índex de Noves Comandes d'Exportació essencialment pla, i l'Índex de Comandes Endarrerides tornant a pujar per sobre de 40, però encara en territori de contracció força forta. L'Índex d'Inventaris de Clients va tornar a contraure's, tornant-se més acomodatici per a la producció futura", ha explicat Timothy R. Fiore, president del Comitè d'Enquesta de Negocis de Manufactura de l'Institute for Supply Management (ISM).

L'única indústria manufacturera que va reportar creixement el desembre és la de metalls primaris. Les 16 indústries que van reportar una contracció el desembre, han estat: Impressió i activitats de suport relacionades, Peces de vestir, cuir i productes afins, Plàstics i productes de cautxú, Maquinària, Productes minerals no metàl·lics, Fàbriques Tèxtils, Productes derivats del petroli i el carbó, Productes de paper, Productes de fusta, Productes metàl·lics fabricats, Productes Informàtics i Electrònics, Manufactura Diversa, Mobles i Productes Relacionats, Equips Elèctrics, Electrodomèstics i Components, Equip de transport, i Productes Químics.

"El PMI manufacturer d'ISM va millorar modestament el desembre, però corona un any poc impressionant, ja que el sector es va contreure tots els mesos del 2023", valoren a Oxford Economics.

Des de la companyia britànica destaquen que "la disminució dels costos d'endeutament a mesura que la Reserva Federal comença a girar cap a retallades de taxes a mitjans del 2024 hauria d'ajudar a limitar els desavantatges de la inversió empresarial, i un dòlar debilitat ajudarà a donar suport als comandes d'exportació a mesura que els béns es tornin relativament menys costosos a l'estranger”.

contador