ep archivo   engineer check and control welding robotics automatic arms machine in intelligent
FIE - Archivo

L'activitat econòmica al sector manufacturer als Estats Units s'ha tornat a frenar a l'octubre. El PMI manufacturer es va situar a l'últim mes en 50,2 punts percentuals, una caiguda de 0,7 punts des dels 50,9 punts registrats al setembre. La xifra del PMI manufacturer és la més baixa registrada des del maig del 2020, quan es va assolir el 43,5, segons ha publicat l'Institute for Supply Management (ISM).

Tot i això, l'informe destaca que la primera economia del món va aconseguir créixer durant 29 mesos consecutius.

“El sector manufacturer nord-americà es continua expandint, però a la taxa més baixa des que va començar la recuperació de la pandèmia del coronavirus. Amb els panelistes informant de la suavització de les taxes de noves comandes durant els cinc mesos anteriors, la lectura de l'índex d'octubre reflecteix que les empreses s‟estan preparant per a una possible reducció de la demanda en el futur”, ha assenyalat Timothy R. Fiore, president del Comitè d'Enquestes de Negocis de Manufactura de l'ISM.

L'Índex de Noves Comandes es va recuperar respecte a la mala dada del setembre, i va reunir fins als 49,2 des dels 47,1 anteriors. Tot i això, l'indicador continua mantenint-se en terreny contractiu, segons ISM.

La lectura de l'Índex de Producció, per part seva, reflecteix un augment de l'1,7 fins al 52,3 a l'octubre i es manté en una direcció expansiva.

Alhora, l'Índex de Preus, un indicador d'inflació, es va situar als 46,4 punts percentuals, un notable descens respecte als 51,7 anteriors. Aquesta és la lectura més baixa de l'índex des del maig del 2020 (quan va arribar al 40,8).

Per als experts d'Oxford Economics, aquestes dades indiquen que “el nerviosisme de la recessió entre els fabricants no desapareixerà aviat”. "De cara al futur, la indústria manufacturera patirà més a mesura que la demanda es debiliti al país i a l'estranger, mentre els preus es mantenen alts i els tipus d'interès continuen sent força elevats", expliquen.

Així mateix, assenyalen que les pressions desinflacionistes són ara “més visibles”, sobretot als sectors de producció de béns, però la inflació no tornarà als nivells anteriors a la crisi a curt termini. "La fabricació de béns no duradors patirà més danys que l'activitat de béns duradors a la propera recessió", sentencien.

PMI MANUFACTURES D'S&P GLOBAL

Per la seva banda, les darreres dades PMI d'S&P Global mostren que la producció manufacturera va augmentar fins als 50,4 punts respecte als 49,9 anteriors. Amb tot, l'empresa novaiorquesa ha advertit que la feblesa de les condicions de la demanda està frenant el creixement.

Així mateix, han destacat que les empreses van registrar un nou descens de les de comandes "enmig d'una indecisió més gran dels clients". I és que l'afebliment de la demanda dels clients i les expectatives per a l'any que ve es van traduir en “un dels dels repunts més lents de l'ocupació en més de dos anys”.

“La relaxació de la cadena de subministrament va portar a la primera disminució dels endarreriments a la feina des de juliol de 2020 i va recolzar un nou augment marginal de la producció”, han detallat des d'S&P Global.

Siân Jones, economista sènior d'S&P Global Market Intelligence, ha subratllat que la demanda nacional i estrangera es va afeblir a causa d'“una indecisió més gran dels clients davant l'augment dels preus i la fortalesa del dòlar”, cosa que va provocar que “els esforços per liquidar els treballs endarrerits i no l'entrada de noves comandes, van ser el que va impulsar el darrer repunt de la producció”.

"La confiança en les perspectives va disminuir quan les dades subjacents també van posar de manifest els esforços per reduir els costos i ajustar-se a unes condicions de demanda més febles als propers mesos", ha afegit aquest expert, "La compra d'insums va caure bruscament i la resistència de l'ocupació, ja que el ritme de creació de llocs de treball es va reduir a una taxa marginal”.

Per acabar, Jones ha destacat positivament l'augment dels costos dels insums al seu ritme més lent en gairebé dos anys.

Noticias relacionadas

contador