fabricagm

L'índex PMI del sector manufacturer a la zona euro de novembre va mostrar una contínua desacceleració del creixement, segons la consultora Markit. Va baixar del nivell 52 registrat l'octubre al 51,8 el novembre i va mostrar la lectura més baixa des d'agost de 2016.

Les dades del PMI mostren que la debilitat es va centrar en el sector de béns de capital. Aquests productors van registrar caigudes netes tant de la producció com de les noves comandes. El comerç d'exportació també va disminuir per tercer mes consecutiu, mentre que les pressions dels costos es van mantenir elevades. En contrast, els productors de béns de consum van continuar mostrant un sòlid creixement.

Les economies dels quatre països principals de la zona euro van registrar les lectures de l'índex PMI manufacturer més baixes de tots els països analitzats el novembre. Així, Itàlia va mostrar una contracció de les condicions operatives de fabricació per segon mes consecutiu i va registrar la seva lectura del PMI més baixa de gairebé quatre anys.

Les economies dels quatre països principals de la zona euro van registrar les lectures de l'índex PMI manufacturer més baixes de tots els països analitzats el novembre

Per la seva banda, el creixement econòmic a França es va alentir gairebé fins a l'estancament, mentre que Alemanya va registrar la seva expansió més feble en més de dos anys i mig.

En contrast, Espanya va experimentar una lleu millora del creixement, mentre que també es van observar majors increments a Àustria, Grècia i Irlanda. Països Baixos va continuar registrant la major expansió, tot i que el seu ritme de creixement es va alentir fins al nivell més baix en més de dos anys.

Segons Markit, la debilitat de la demanda va estar en part vinculada a unes condicions difícils a la indústria automotriu, que també van impactar en la producció. En general, la producció de productes manufacturats va continuar augmentant el novembre, però només marginalment i al ritme més feble en gairebé cinc anys i mig de creixement continu.

Pel que fa a la contractació, el creixement de l'ocupació es va mantenir el novembre. No obstant això, les esmentades tendències subjacents més febles de la producció i de les noves comandes es van estendre al mercat laboral i l'augment net de les xifres de dotació de personal va ser el més feble des de setembre de 2016. Tots els països van registrar un augment de l'ocupació, excepte França, on es va observar un lleuger descens per primer cop en més de dos anys.

D'altra banda, les últimes dades van mostrar que les expectatives sobre la producció futura es van mantenir pràcticament igual que la seva mínima de gairebé sis anys registrada l'octubre. Les preocupacions pel comerç, el futur de la indústria automotriu i la conjuntura política van ser factors que van afectar la confiança el novembre. Els fabricants alemanys es van mantenir especialment descoratjats i van registrar, de nou, un resultat categòricament pessimista.

Des de Markit consideren que "les dades de l'índex PMI de novembre subratllen fins a quin punt les condicions al sector manufacturer s'han tornat més desafiants i indiquen que la producció podria actuar com un llast per a l'economia de la zona euro durant el quart trimestre".

"El panorama més fosc està vinculat a les guerres comercials i als aranzels, així com a la intensificació de la incertesa política, i ha provocat un augment de l'aversió al risc i una reducció proporcional de la despesa, especialment amb finalitats d'inversió", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador