El sector manufacturer de la zona de l'euro continua sense aixecar el cap. L'índex PMI que elaboren S&P Global i Hamburg Commercial Bank (HCOB) mostra que les condicions del sector manufacturer de la zona de l'euro es van tornar a contraure al desembre, fins a 45,1 punts des dels 45,2 registrats al novembre, mínim dels darrers tres mesos.
Amb aquesta lectura, que se situa novament per sota del nivell d'absència de canvis de 50 punts, són 30 mesos que l'índex PMI encadena per sota d'aquesta referència. És a dir, el sector manufacturer fa dos anys i mig que està en contracció.
Segons ha explicat HCOB, els països de la zona de l'euro van mostrar divergències "considerables" a l'últim mes. D'una banda, els països ubicats al sud van continuar registrant-ne els millors resultats. Concretament, Espanya i Grècia van registrar les millores més ressenyables. Tot i així, les expansions observades en aquests països es van veure més que contrarestades per les tres grans economies: Alemanya, França i Itàlia. Especialment dura va ser la caiguda a França, l'índex PMI manufacturer de la qual es va desplomar fins al nivell més baix des del maig del 2020.
"Ni tan sols al desembre el sector manufacturer aconsegueix impartir una mica d'alegria nadalenca. És la mateixa història de sempre: a la baixa. Les noves comandes han caigut fins i tot més que durant els dos mesos anteriors, abatent qualsevol esperança d'una ràpida recuperació. Aquesta visió està recolzada pel declivi accelerat de les comandes pendents", ha afirmat Cyrus de la Rubia, economista en cap d'HCOB.
Aquest informe reflecteix que la demanda de productes de la zona euro va tornar a caure a finals del 2024. HCOB ha destacat que el ritme de contracció "es va accelerar" i va estar "pràcticament en concordança" amb l'observat durant els darrers trenta-dos mesos de deteriorament de les vendes. "Una disminució més suau de les noves comandes d'exportació implica que la caiguda més ràpida de les noves comandes observada al desembre va ser impulsada pel mercat intern. Les vendes a clients internacionals van caure al desembre al ritme més lent en quatre mesos", ha afegit la companyia alemanya.
Així mateix, els volums de producció van continuar disminuint a la indústria manufacturera de la regió. De fet, HCOB ha subratllat que el declivi de la producció al desembre va ser el més pronunciat des de l'octubre del 2023. No obstant, com que la caiguda simultània de les noves comandes va superar la de la producció, les últimes dades van indicar que les empreses “van poder mantenir en certa mesura els volums de producció. El suport va provenir de les comandes pendents de realització de les empreses, que van disminuir bruscament i a un ritme més ràpid en comparació amb el mes anterior.
Pel costat de l'ocupació, les empreses van continuar acomiadant els seus treballadors, estenent el període de retallades a "poc més" d'un any i mig. "La mesura en què es va reduir el nombre de treballadors es va atenuar lleugerament, encara que de totes maneres va ser marcada", ha precisat HCOB.
D'altra banda, al desembre es va registrar una altra "pronunciada" caiguda mensual de l'activitat de compres. De fet, la disminució de la compra d'insums es va produir alhora que una altra caiguda forta dels estocs de matèries primeres dels fabricants de la zona euro. La reducció de les existències al desembre va ser una de les més fortes des del 2009. Els volums de productes acabats emmagatzemats també van disminuir.
Pel que fa als preus pagats pels fabricants de la zona euro, aquests es van mantenir sense canvis al desembre. Aquesta va ser la primera vegada des de l'agost del 2024 que els costos dels insums no han disminuït. Amb tot, l'absència de pressions dels costos va permetre a les empreses oferir encara més descomptes de preus als seus productes, ja que els preus de venda van baixar per quart mes consecutiu.
De cara al futur, les empreses enquestades van manifestar un optimisme més gran al desembre, i les expectatives de creixement per als propers dotze mesos van ser les més fortes en quatre mesos. Tot i això, en comparació amb la mitjana de la sèrie, la confiança empresarial es va mantenir "moderada".
Segons De la Rubia, s'observarà un senyal de recuperació de la indústria "quan les empreses comencin a fer recollida d'inventaris de béns intermedis, però al desembre no se n'han vist senyals que això passi". "En canvi, els inventaris es van tornar a reduir a un ritme molt ràpid. Les empreses també van accelerar la reducció dels seus estocs de productes acabats, preveient clarament que la demanda continuï feble", ha sentenciat.