El Riksbank (Banc de Suècia) ha anunciat aquest dimarts una retallada de tipus del 0,25%, fins al 3,5%, i ha dit que, si les perspectives d'inflació romanen iguals, podria emprendre "dues o tres" retallades més aquest any.
La inflació està en procés d'estabilització en l'objectiu i l'activitat econòmica és feble. La Junta Executiva ha decidit reduir la taxa de política monetària en 0,25 punts percentuals, deixant-la al 3,5%. Si les perspectives d'inflació romanen igual, la taxa de política podria ser retallada dues o tres vegades més aquest any, cosa que és una mica més ràpida del que la Junta Executiva va avaluar al juny”, ha indicat al seu comunicat.
La inflació ha continuat disminuint i les perspectives que es mantingui en línia amb l'objectiu en el futur són "bones", ha assenyalat el banc central suec. "Les expectatives d'inflació a llarg termini indiquen una forta confiança en l'objectiu i els augments salarials són moderats. La inflació s'ha desenvolupat com s'esperava i l'activitat econòmica és feble".
Durant l'any, la inflació s'ha anat desviant cada cop menys de l'objectiu del 2%, ha remarcat l'organisme. Alhora, diversos indicadors, com els preus dels productors i els plans de preus de les empreses, han continuat implicant que les pressions inflacionàries són compatibles amb l'objectiu. Tot això reforça la perspectiva que la inflació s'està estabilitzant a prop de l'objectiu i indica que el risc que la inflació torni a ser massa alta ha disminuït significativament. A més, nova informació des de l'Informe de Política Monetària del juny indica que les perspectives de creixement a Suècia i a l'estranger són una mica més febles que a la previsió més recentment publicada”.
En vista d'això, la Junta Executiva considera que la taxa de política es pot reduir "una mica més ràpid del que es va avaluar al juny. Si les perspectives d'inflació romanen igual, la taxa de política podria ser retallada dues o tres vegades més aquest any".
Tot i això, el Riksbank ha reconegut que les perspectives d'inflació i activitat econòmica són incertes. Així, ha indicat que hi ha riscos vinculats, per exemple, a la situació geopolítica, l'activitat econòmica a Suècia i a l'estranger, i el tipus de canvi de la corona, que podrien portar a un resultat diferent per a la inflació i, per tant, a una política monetària diferent.
La decisió sobre la taxa de política monetària entrarà en vigor aquest dimecres, 21 d'agost.