riksbank, suecia, sueco, banco central
Riksbank.

El Riksbank ha decidit, de manera unànime, mantenir sense canvis els tipus d'interès, al 3,75%, enfront d'una inflació que "està a prop de l'objectiu" i una activitat econòmica "feble". El Banc de Suècia avança que "si les perspectives d'inflació continuen sent les mateixes, la taxa de política es pot retallar dues o tres vegades durant la segona meitat de l'any".

Va ser al maig quan, liderant un moviment de rebaixes de tipus d'interès a Europa, va fer una baixada de 0,25 punts bàsics.

Ara, reconeix que les perspectives d'inflació i activitat econòmica "són incertes" i que "hi ha riscos" vinculats, per exemple, a la inflació a la resta de països, a la inquietud geopolítica o a la recuperació de l'economia sueca "que poden portar que la taxa de política sigui més alta o més baixa del previst".

Tot i això, el Riksbank assegura que, des de finals de l'any passat, l'evolució de la inflació "ha estat favorable" i que les condicions perquè la taxa d'inflació s'ajusti a l'objectiu "són bones".

"No obstant, el resultat més recent de la inflació sense incloure els preus de l'energia va ser una mica superior al que s'esperava, cosa que posa en relleu que hi pot haver retrocessos quan la inflació s'ajusta cap a l'objectiu. Això posa en relleu la necessitat de que les retallades dels tipus d'interès oficials es facin de manera gradual", matisa.

Els analistes d'ING comenten que "l'economia sueca, més sensible als tipus d'interès, està patint una pressió més notable, cosa que significa que el Riksbank es pot comprometre amb més confiança a una flexibilització més gran en un moment en què el Banc Central Europeu (BCE) s'està tornant més cautelós novament”.

En aquest cas, esperen que la propera retallada de tipus s'anunciï a la reunió d'agost, amb un total de tres retallades aquest any. Per la seva banda, a Oxford Economics consideren que el ritme de flexibilització més enllà del 2024 serà més ràpid del que s'indica actualment.

"De moment, el Riksbank continua posant èmfasi sobre els riscos a l'alça per a la inflació, en lloc dels riscos per al creixement derivats que els tipus es mantinguin alts durant més temps del necessari", diuen.

Noticias relacionadas

contador