riksbank, suecia, sueco, banco central
Riksbank.

El Comitè Executiu del Riksbank (Banc de Suècia) ha decidit aquest dijous elevar el tipus d'interès oficial en 0,25 punts percentuals, fins al 3,75%. La previsió és que el tipus d'interès oficial s'incrementi almenys una vegada més aquest any, ha afegit al comunicat. El Comitè Executiu també ha decidit augmentar el ritme de venda de deute públic de 3.500 milions de corones sueques a 5.000 milions al mes a partir del setembre d'aquest any.

El Riksbank ha pres aquesta decisió en un context marcat per una inflació que baixa, “però segueix sent massa alta”.

Així, ha explicat que noves dades, com ara l'augment inesperadament ràpid dels preus dels serveis i la debilitat de la corona, indiquen que la inflació està disminuint més lentament del previst. "Les pujades dels tipus d'interès oficials del Riksbank estan fent efecte, però perquè la inflació torni a l'objectiu del 2% en un termini raonable cal endurir encara més la política monetària", ha indicat al comunicat.

La inflació ajustada per taxes d'interès fixes (CPIF), la xifra utilitzada pel Riksbank per guiar la política monetària, va ser del 6,7% al maig. Tot i que la inflació CPIF va disminuir lleugerament més l'abril i el maig que a les previsions del Riksbank, això es va deure en gran part a la caiguda sorprenentment gran dels preus de l'energia, explica. Excloent-ne els preus de l'energia, la inflació "disminueix lentament i és lleugerament superior al previst", remarca. Això es deu principalment a l'augment inesperadament ràpid dels preus dels serveis, que pot reflectir que les pressions de la demanda continuen sent elevades en algunes parts de l'economia sueca.

La debilitat de la corona també està contribuint a mantenir alta la inflació, i hi ha el risc que la transmissió de la corona als augments de preus sigui més gran a l'actual situació d'alta inflació.

La decisió sobre el tipus d'interès oficial s'aplicarà a partir del 5 de juliol.

Noticias relacionadas

contador