riksbank, suecia, sueco, banco central
Riksbank.

El Comitè Executiu del Riksbank (Banc de Suècia) torna a trepitjar l'accelerador. El banc central nòrdic ha decidit elevar en 25 punts bàsics el tipus d'interès oficial, portant-lo fins al nivell del 4%. L'organisme ha assenyalat que les pujades de tipus i la baixada dels preus de l'energia han contribuït a fer que la inflació "comenci a baixar" i, si bé l'evolució d'aquesta va "a la direcció correcta", les "pressions inflacionistes" de l'economia sueca són encara massa elevades”. Per això, el Riksbank preveu que els tipus d'interès es puguin elevar “encara més”.

"El ritme d'augment dels preus de l'energia i els aliments ha disminuït considerablement, cosa que és positiva. Però les pressions inflacionistes continuen sent massa elevades. Els preus dels serveis continuen pujant a un ritme ràpid, cosa que, unida a la injustificable debilitat de la corona, manté la inflació i augmenta el risc que la inflació no segueixi baixant i s'estabilitzi al voltant de l'objectiu amb bastant rapidesa", ha explicat el banc central suec en un comunicat.

De la mateixa manera, el Riksbank ha indicat que l'avaluació que fan és que la política monetària "ha de ser contractiva durant un període més llarg perquè la inflació retrocedeixi i s'estabilitzi a prop de l'objectiu del 2%". "Per determinar l'orientació de la política monetària, serà decisiva la nova informació sobre els esdeveniments i la manera com s'espera que afectin les perspectives econòmiques i les perspectives d'inflació", han afegit.

L'organisme no ha modificat les seves previsions pel que fa a l'any, però sí de cara als propers cursos. Per exemple, el Riksbank ha mantingut la inflació ajustada per taxes d'interès fixes (CPIF), la xifra utilitzada per guiar la política monetària, al 5,9% el 2023, però l'eleva al 2,5% el 2024 des del 2,4% anterior. Així mateix, el banc central suec preveu una inflació del 8,6% el 2023, 3 dècimes menys que la previsió anterior, i del 4,6% i del 2,4% el 2024 i 2025, tres i una dècima més que l'última previsió, respectivament.

D'altra banda, el banc central suec ha reduït al -0,8% el creixement del PIB aquest any (-0,5% anterior) i al -0,1% el proper (0% anterior), encara que augmenta en una dècima la recuperació prevista per al 2025, fins a l'1,9%. De la mateixa manera, el banc ha retallat la previsió de taxa d'atur per a aquest any (7,4%, una dècima menys), però ha augmentat la prevista per al 2024 (8,3%, una dècima més).

VUIT REUNIONS EL 2024

Per acabar, el Comitè Executiu ha considerat necessari augmentar el nombre de reunions a vuit anuals. Segons ha explicat el governador del Riksbank, Erik Thedéen, "un nombre més gran de reunions facilita al Riksbank adaptar més ràpidament la política monetària a la situació imperant i comunicar més sovint una visió coherent de l'evolució econòmica". L'organisme també ha assenyalat que aquest augment està "més d'acord amb la pràctica internacional".

En quatre de les vuit reunions de política monetària es publicarà un informe de política monetària amb previsions que inclouran un camí de tipus d'interès. A les altres quatre reunions, es presentarà en un document més breu, una actualització de la política monetària, una avaluació de com afecta la nova informació a les perspectives de l'activitat econòmica, la inflació i la política monetària, així com els motius de les decisions de política monetària del Comitè Executiu.

El Comitè Executiu també ha decidit el calendari de reunions per al 2024. La decisió suposa un ajustament del calendari per al primer semestre del 2024. Després de les decisions dels dies 26 de març, 26 de juny, 24 de setembre i 18 de desembre, es publicarà un Informe de Política Monetària; després de les reunions dels dies 31 de gener, 7 de maig, 19 d'agost i 6 de novembre, es publicarà una actualització de la política monetària. Les decisions de política monetària del Comitè Executiu es publicaran l'endemà de cada reunió, com és habitual.

Noticias relacionadas

contador