• La sortida del país de la Unió Europea (UE) serà el 29 de març de 2019
  • Hammond podria indicar, a més, una suavització de les mesures d'austeritat en vigor des de 2010
hammond philip chancellor

El Regne Unit presenta els seus comptes per a l'exercici fiscal 2018-2019. El ministre d'Economia, Philip Hammond, farà públic aquest dimecres els pressupostos amb l'objectiu de consolidar l'economia davant l'imminent 'Brexit'. La sortida del país de la Unió Europea (UE) el 29 de març de el 2019.

Hammond exposarà la despesa pública i les seves prioritats fiscals davant la Cambra dels Comuns a les 12:30 GMT (13.30 hora espanyola). Després d'això, els parlamentaris britànics debatran i votaran aquests pressupostos. Uns comptes en què els analistes de Financial Times no esperen grans novetats. En concret, esperen mesures puntuals dirigides a impulsar sectors econòmics febles i a pal·liar punts flacs de l'economia britànica, com la falta de productivitat a la indústria. El Regne Unit afronta el 'Brexit' amb una economia relativament estable però afeblida, una desocupació de només el 4,3% però amb la inflació del 3%, els sous baixos i un creixement moderat.

Abans d'exposar els seus pressupostos, el ministre d'Economia donarà a conèixer les previsions de l'Oficina de Responsabilitat Pressupostària (OBR, en anglès) de creixement del producte interior brut (PIB), que es preveu que siguin inferiors a les fetes el març passat. Segons el diari "Financial Times", l’OBR rebaixarà del 2 a l’1,6% la seva previsió de creixement del PIB el 2017 i d'un 1,6 a un 1,4% el 2018.

Philip Hammond podria anunciar una suavització de les mesures d'austeritat en vigor des de 2010 si proposés aixecar el límit de l'1% impost a l'increment dels salaris dels funcionaris, així com eliminar la congelació dels ajuts socials per als més necessitats. Com assegura l'Agència EFE sobre el gruix del pressupost, s'espera que se centri en oferir finançament per a la construcció de pisos i incentius als primers compradors, per tal d'afrontar la crisi d'habitatge que viu el país, a causa de l'escassetat de propietats i els alts preus de venda i lloguer.

FACTURA DE 45.000 MILIONS PEL 'BREXIT'

El Regne Unit estaria disposat a duplicar la factura que ha de pagar a la UE pel Brexit, segons va informar ahir la BBC que va fer ressò del resultat d'una reunió celebrada aquest dilluns entre la premier, Theresa May, i diversos ministres per impulsar la negociació amb Brussel·les.

Segons la cadena pública, durant la reunió no es va discutir sobre una xifra, però els ministres van acceptar que Londres ha de pagar més. Diversos mitjans van informar que May podria doblar la seva oferta inicial fins a 40.000 milions de lliures (uns 45.100 milions d'euros). Però lluny encara dels 75.000 milions d'euros que reclama Brussel·les pels compromisos pressupostaris, deutes pendents i "obligacions" adquirides.

Noticias relacionadas

contador