El Regne Unit ha sortit de la recessió a l'inici d'aquest any. Així ho donen a entendre les dades publicades aquest divendres per l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS, per les sigles en anglès), que mostren que el Producte Interior Brut (PIB) britànic va créixer un 0,1% al febrer. A més, s'ha revisat a l'alça la xifra del gener fins a un repunt del 0,3%, des del 0,2% anterior.
Cal recordar que l'economia britànica es va contreure a finals del 2023, cosa que va deixar el Regne Unit immers en una recessió tècnica. Tot i això, el creixement del gener i el febrer l'ha tret d'aquesta situació.
L'ONS estima, a més, que el PIB real va créixer un 0,2% als tres mesos fins al febrer del 2024, en comparació amb els tres mesos fins al novembre del 2023. Durant aquest període, la producció de serveis va ser el principal contribuent.
De tornada a les dades del febrer, la producció dels serveis va créixer un 0,1%, després d'un creixement del 0,3% al gener (revisat a l'alça respecte al creixement del 0,2% reportat anteriorment), i ha crescut un 0,2% als tres mesos fins al febrer.
Per la seva banda, la producció va créixer un 1,1% al febrer i va ser la que més ha contribuït al creixement del PIB al mes, després d'una caiguda del 0,3% al gener (revisada a la baixa des de la caiguda del 0,2% estimada prèviament). La producció, explica a més l'ONS, va créixer un 0,7% durant els tres mesos fins al febrer del 2024.
I la producció de la construcció va caure un 1,9% al febrer, després d'un creixement no revisat de l'1,1% al gener. Durant els tres darrers mesos, ha caigut un 1,0%.
CREIXEMENT "LAMENTABLE"
Les reaccions a aquestes xifres no han trigat a arribar, i una de les més contundents ha estat la de Danni Hewson, responsable d'anàlisi financera d'AJ Bell. "Qualsevol creixement és una bona notícia i, naturalment, sembla que el Regne Unit està sortint lentament de la breu recessió de l'any passat. Però amb un 0,1% al febrer i fins i tot amb el 0,3% revisat a l'alça al gener, el creixement del Regne Unit sembla força lamentable si es compara amb el panorama econòmic de l'altra banda del toll”, comenta.
A més, avisa que hi ha "alguns imprevistos que podrien afectar l'economia als propers mesos i que probablement influeixin en les decisions del Banc d'Anglaterra sobre els tipus d'interès". En concret, esmenta les tensions a l'Orient Mitjà, que ja han disparat el preu del petroli, cosa que ha impactat a la cistella de la compra dels britànics.
"El trencaclosques en què han estat treballant els inversors sembla haver canviat de forma a meitat del joc i tothom corre per seguir-ne el ritme", diu.