brexit-michel-barnier-a-dr-negociateur-en-chef-de-l-union-europeenne-ue-et-son-homologue-britannique-david-frost-a-g

El serial del Brexit entra al seu 'season finale' a mesura que s'aproxima la data del 31 de desembre i s'apilen les dates clau durant les dues pròximes setmanes per tancar un acord que regeixi la relació comercial entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit a partir de l'any vinent. El camí que semblava clar perquè els equips negociadors dels dos blocs presentessin una acord entre aquest divendres i el cap de setmana, es va veure obstaculitzat aquest dijous quan Brussel·les ha presentat una sèrie de demandes d'última hora, a col·lació de les queixes de França i la seva amenaça de veto al tractat.

Així, el govern britànic ha assenyalat que les perspectives d'un acord imminent havien retrocedit, imposant una nova onada de pessimisme al voltant de les negociacions. Segons fonts de l'equip britànic, recollides per 'Bloomberg', els negociadors europeus van presentar noves peticions inassumibles que han fet encallar de nou el procés. La UE, en canvi, ha negat aquest extrem.

Aquest esdeveniment es va produir després que a la matinada de dijous transcendís que els diplomàtics francesos plantegessin un dia abans la seva preocupació que la UE estava fent massa concessions per aconseguir un acord a temps. Un funcionari del Regne Unit ha assenyalat a Bloomberg que les converses havien donat un gran pas enrere perquè la UE havia endurit la seva posició en resposta als francesos. Un segon ha declarat que, tot i el revés, un gran avanç és encara possible durant els propers dies.

Aquesta enèsima disputa aplana el terreny perquè el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, intercanviïn impressions en una trucada telefònica aquest divendres o dissabte. S'espera que abordin tant les preocupacions gales com les línies vermelles britàniques.

El president francès, Emmanuel Macron està decidit que la seva indústria pesquera no perdi gran part del seu accés a les aigües britàniques i vol que les empreses de l'altre costat del Canal de la Mànega s'atenguin a normes estrictes sobre les ajudes estatals i les normes laborals perquè no obtinguin el que ell considera un avantatge injust. Per la seva banda, Johnson veu la recuperació del control de les aigües pesqueres i la llibertat d'establir les seves pròpies regles com un assumpte de sobirania nacional, un dels pilars en què es fonamenta el Brexit.

Durant els últims dies s'ha vist algun progrés en els tres temes principals que s'han de resoldre abans que es pugui arribar a un acord: l'accés a les aigües pesqueres britàniques, la igualtat de condicions competitives i la forma de fer complir l'acord. Però cap d'ells està resolt encara.

Noticias relacionadas

contador