- La confiança en el primer ministre, Mateo Renzi, depèn en gran part d'aquest resultat
- S'espera que les dades de desocupació caiguin fins a l'11,6%
Tres dies abans del referèndum que podria decidir el futur polític d'Itàlia, el primer ministre, Mateo Renzi, rep aquest dijous els últims indicadors sobre la salut de l'economia italiana.
El sistema polític italià segueix sent un dels més inestables d'Europa, conegut per les dificultats que planteja a l'hora de dur a terme reformes profundes. Les noves iniciatives per abordar aquest problema, un dels punts claus de la votació del diumenge, amenacen amb desestabilitzar el govern i això podria afectar a la urgent recapitalització que necessita el sector bancari italià.
Aquesta bateria de canvis que es votaran en el referèndum italià prometen agilitar el sistema polític del país transalpí, encara que a causa de la forta oposició s'ha convertit a una moció de censura encoberta. El "no" a aquestes reformes suposaria un dur cop al govern de Renzi i llançaria un missatge d'inestabilitat per a la resta d'Europa.
"El primer ministre Matteo Renzi i el seu Partit Democràtic han fet grans esforços durant els últims dos anys per impulsar reformes estructurals que racionalitzin el marc polític i econòmic d'Itàlia" destaquen des de Fidelity.
ÉS UN BREXIT 2?
No exactament. Encara que hi ha nombroses similituds, en aquesta votació no es tria directament la permanència en la Unió Europea, però sí tindrà un efecte important sobre la continuïtat de Renzi al capdavant del govern italià. Al davant està el populista Beppe Grillo, líder del moviment Cinc Estrelles i que defensa el no a les reformes proposades pel Partit Democràtic. A més, està el partit de dretes Lliga Nord i el partit Forza Itàlia de Berlusconi, que s'uneixen en el seu suport al no.
Un fracàs de Renzi es veu com una porta oberta als populismes, que amb l'auge de l'extrema dreta a Àustria (eleccions el diumenge) i Marine Le Pen a França, poden suposar un recolzament a les polítiques dutes a terme per la Unió Europea.
EXAMEN PREVI AL REFERÈNDUM
Segons l'enquesta de Bloomberg, la desocupació italiana corresponent a octubre podria reduir-se una desena fins a l'11,6%. La taxa de desocupació d'Itàlia no ha caigut per sota de l'11,5% des de desembre de 2012 i va arribar a tocar el 13,1% fa dos anys.
En relació a la producció manufacturera, la previsió és que les dades del PMI avancin fins al 51,8, la qual cosa significa creixement del sector.
També es revisarà el PIB corresponent al tercer trimestre, que s'espera que es mantingui en el 0,9% en termes anuals.