L'activitat del sector privat de la zona euro es va accelerar al juliol més enllà de les expectatives preliminars, assolint el ritme d'expansió més alt des de juny de 2018, segons reflecteix l'índex compost de gestors de compres (PMI), que es va situar en 54,9 punts des dels 48,5 del mes anterior, amb una clara diferència en la intensitat del rebot entre les grans economies centrals, França i Alemanya, i les perifèriques, Itàlia i Espanya.
En concret, l'índex PMI d'activitat del sector serveis de la zona euro va pujar al juliol a 54,7 punts des dels 48,3 del mes anterior, la seva major expansió en gairebé dos anys; el PMI manufacturer va créixer al juliol a 51,8 punts des dels 47,4 del mes anterior, la qual cosa representa la primera expansió del sector a l'eurozona des de fa un any i mig.
"Un augment de la producció manufacturera sumat a una nova expansió del sector serveis és un bon auguri per a la recuperació de l'economia durant el tercer trimestre després de la caiguda sense precedents observada el segon trimestre", va indicar Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit. No obstant això, l'expert va advertir que, en absència d'una vacuna o tractament eficaç, les mesures de distanciament social hauran de continuar vigents, "la qual cosa redueix la capacitat de moltes empreses per operar a una capacitat semblant a l'anterior a la pandèmia i representa una limitació important per a les perspectives de recuperació econòmica a llarg termini".
Les caigudes més pronunciades de l'ocupació al juliol es van observar a Itàlia, Espanya i Alemanya
En aquest sentit, les dades del PMI compost del mes de juliol constaten una fortalesa creixent de la recuperació de l'activitat d'economies com França i Alemanya, amb pujades de l'índex fins als 57,3 punts en el cas de la primera i 55,3 la segona, la qual cosa representa màximes dels últims 29 i 23 mesos, respectivament. Mentrestant, l'expansió de l'activitat del sector privat d'Itàlia i Espanya sembla molt més moderada al juliol, quan els seus respectius índexs PMI compostos van arribar a 52,5 i 52,8 punts, que suposen les millors lectures de la dada dels últims 15 mesos en el cas d'Espanya i 24 mesos en el d'Itàlia.
Així mateix, malgrat els augments observats en l'activitat total i les noves comandes, les empreses de la zona euro continuen operant amb un excés considerable de capacitat, la qual cosa va permetre reduir per dissetè mes consecutiu les comandes pendents de realització, però va empènyer les empreses a fer nous ajustos de plantilla, destruint ocupació per cinquè mes consecutiu. En aquest sentit, les dades per països van mostrar que les caigudes més pronunciades de l'ocupació al juliol es van observar a Itàlia, seguida d'Espanya i finalment d'Alemanya.
"Les xifres d'infectats determinaran principalment si la recuperació econòmica pot sostenir-se, i els indicis recents de nous brots representen un risc, especialment per a moltes àrees del sector serveis, com els viatges, el turisme i el sector de l'hospitalitat", va advertir Williamson.