L'escassetat de quètxup als Estats Units, provocada pel canvi dels hàbits de consum com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, ha obligat l'empresa Kraft Heinz a augmentar la seva producció un 25%. Segons USA Today, la companyia ha hagut d'afegir cadenes de producció que permetran que el nombre final de sobres de quètxup arribi als 12.000 milions en un any.
- 31,97$
- -0,16%
La pandèmia i els problemes en la cadena de subministraments derivats d'ella han abocat alguns productes a una propera extinció. I una d'aquestes víctimes són els paquets de quètxup. Molts restaurants nord-americans s'enfronten ara a una escassetat de salsa de tomàquet en tot el país després d'un any de tancaments, temors de seguretat dels empleats i obertures intermitents.
Per entendre el fenomen, cal prestar atenció a dos factors clau: la demanda i la manera de consumir en pandèmia. Així, els restaurants estan tractant d'assegurar el condiment després que la Covid hagi revolucionat l'ordre mundial. Els gerents estan fent servir versions genèriques, abocant quètxup a granel en gots individuals i acudint als passadissos dels supermercats a la recerca de substituts.
Els gegants del menjar ràpid estan demanant paquets a qui poden. La LLC de Long John Silver, una cadena de gairebé 700 establiments, ja ha hagut de buscar la salsa a proveïdors secundaris i McDonald's i Burger King podrien ser els propers.
I és que la demanda és enorme: el quètxup és la salsa més consumida pràcticament tot el món. Al voltant de 300.000 tones van ser venudes al sector de restauració l'any passat als EUA, segons l'empresa d'anàlisi de mercat Euromonitor. Fins i tot es menja més a casa, i la pandèmia ha ajudat a impulsar les vendes al detall: un 15% més que el 2019.
L'empresa Kraft Heinz és la reina dels quètxups amb una possessió del 70% del mercat minorista dels EUA d'aquesta salsa. Però la marca estrella no estava preparada per a la pandèmia: tots els restaurants que oferien als comensals aquesta salsa de tomàquet en ampolla sobre les taules dels seus establiments han hagut de rotar cap a les petites dosis en passar a oferir només menjar per emportar o lliurament a domicili.
Heinz es va dedicar a satisfer la demanda per a ús domèstic, davant l'inevitable tancament de restaurants. Mentrestant, els establiments que atenen comandes en línia han seguit repartint més paquets de quètxup d'una sola porció i quan els restaurants han pogut obrir al final els seus menjadors, els clients han seguit usant aquests paquets. Ara se segueixen utilitzant els sobres individuals per evitar compartir pots i s'espera que la producció final de sobres de quètxup que augmentarà la companyia arribi als 12.000 milions de sobres en un any.
Fins i tot alguns estats dels EUA que han aixecat totes les restriccions d'aforament als restaurants segueixen adoptant una postura dura sobre el quètxup. "Proporcioneu condiments només a comanda i en porcions d'un sol ús, no reutilitzables", suggereixen als restaurants els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC).