economia eeuu portada

El risc de desacceleració segueix sobrevolant els EUA. Tot i que la primera economia del món s'està mostrant, per ara, resistent a l'enduriment monetari dut a terme per la Reserva Federal (Fed), els riscos per al creixement continuen latents. És l'opinió de dos dels grans banquers del país nord-americà que prefereixen continuar mostrant “cautela”.

Jamie Dimon, president i CEO de JP Morgan, ha al·ludit als riscos financers i geopolítics com "forces molt poderoses que ens afectaran el 2024 i el 2025", ha assenyalat a CNBC des del Fòrum de Davos.

"Ucraïna, l'activitat terrorista a Israel, el mar Roig, l'enduriment quantitatiu, que encara qüestiono si entenem exactament com funciona això...", ha afegit.

Per això, ha optat per mantenir-se prudent amb l'economia, tot i que JP Morgan ha registrat uns beneficis nets rècord per a tot l'any 2023 en guanyar 49.600 milions de dòlars, un 32% més que el 2022. Aquesta xifra se situa per sobre del màxim anterior de 48.300 milions de dòlars, el qual es va assolir a l'exercici fiscal 2021.

Per Dimon, el ral·li que ha registrat el mercat al tram final de l'any passat ha tranquil·litzat els inversors sobre els desafiaments a què el país ha de fer front, però creu "que és un error assumir que tot està bé".

"Quan els mercats borsaris pugen, és com aquesta petita droga que tots sentim que és simplement genial. Però recordeu, hem tingut molt estímul monetari fiscal, així que sóc una mica més cautelós", ha sentenciat.

David Solomon, president executiu de Goldman Sachs, també ha mostrat la seva preocupació per l'augment dels nivells de deute dels Estats Units.

"Estic molt preocupat pel creixent deute. És un gran problema de risc amb què haurem de lidiar i tenir en compte, és possible que no passi durant els propers sis mesos", ha dit al Fòrum de Davos.

El banquer ha indicat que si bé l'entorn del mercat, excloent-ne els problemes geopolítics, "se sent millor avui", ha advertit que la inflació podria continuar sent més persistent del que s'esperava i pesar sobre el creixement.

"Segueixo pensant que hi ha el risc, particularment al voltant de l'ocupació, els aliments i el gas, que la inflació pugui ser més dura del que la gent espera", ha conclòs.

contador