Els socialistes estan a punt per fer concessions a l'independentisme a canvi que ERC i el PDeCAT permetin la supervivència dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) més enllà de la primera votació durant la sessió plenària al Congrés del 12 i 13 de febrer. L'estratègia dels republicans de pressionar amb una esmena a la totalitat dona resultat i el Govern de Pedro Sánchez estaria disposat a acceptar la figura d'un mediador en la taula de diàleg sobre el futur de Catalunya. A aquesta exigència també s'han sumat els postconvergents i a ella supediten al seu suport als comptes.
ERC ha registrat la seva esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), aquest dimarts, tal com es va anunciar ahir. Els republicans han decidit materialitzar el seu ultimàtum al Govern de Pedro Sánchez, a l'espera que es plegui a alguna de les seves peticions, de manera que no han aclarit si es plantegen retirar el veto a última hora o no. El PDeCAT, per la seva banda, ha mantingut el marge donat a l'Executiu fins aquest divendres a les 12:00 hores.
El primer debat plenari sobre els PGE se celebrarà els dies 12 i 13 de febrer, però serà dimarts que ve quan es durà a terme la primera votació en sessió plenària, durant la qual es decidirà si el projecte del Govern de Pedro Sánchez segueix el seu curs o és tombat per l'oposició.
A hores d'ara, el PP, Ciutadans i Esquerra Republicana compten amb prou suport per poder tombar al Congrés el projecte pressupostari. Els tres grups sumen 175 diputats, a un de la majoria absoluta, però amb els socis electorals del PP, Unió del Poble Navarrès (UPN) i Fòrum Astúries, els 'nos' arriben als 178. Pel que fa al PDeCAT, el partit ha llançat també un altre ultimàtum a Sánchez: li donen de marge fins divendres a les 12:00 hores per obrir una taula de diàleg amb un mediador. Una opció que s'està estudiant actualment, segons confirmen des del PSC.
S'han sumat així a una de les dues condicions que ha imposat la formació d'Oriol Junqueras i també exigeixen a l'Executiu socialista que accepti una mediació en el diàleg sobre el futur de Catalunya, ja que insti la Fiscalia a deixar d'acusar els processats pel referèndum independentista. Aquesta segona qüestió és molt més difícil que es materialitzi, expliquen les mateixes fonts a aquest mitjà.
Per la seva banda, els socialistes sí que estan per la tasca que es doni pas a aquest espai de diàleg, una opció que es va abordar durant l'última reunió entre la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. A més, el PSOE vol ampliar aquest espai a tots els partits polítics que vulguin sumar-se encara que posa en quarantena la proposta que hi acudeixin observadors internacionals. "Una altra cosa és que es vulgui incorporar una figura d'un mediador que doni fe del que es parla a les reunions perquè després no hi hagi desviacions sobre els acords a què s'arribi".
L'AUTODETERMINACIÓ, L'ESCULL
De fet, el secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reconegut que Govern i Generalitat estan estudiant la possibilitat de nomenar a algú que exerceixi aquest paper de 'notari' del contingut de les negociacions que mantenen durant les seves trobades. "Si som capaços de donar solució a aquesta mena de trencaclosques, podrem donar sortida a les peticions que facin", assegura un diputat català a Bolsamanía. Tot i això, puntualitza que "no hi ha absolutament res" en el fet que aquesta taula sigui un espai en el qual es parli de l'autodeterminació de Catalunya.
"Els republicans segueixen l'estratègia de poder dir-li als seus que han arrencat un diàleg efectiu per parlar de l'autodeterminació del Catalunya al Govern de l'Estat", relaten fonts parlamentàries a Bolsamanía. "El problema és que no es correspon amb la que pugui tenir el PSOE", aclareixen.
LA PILOTA, A LA TEULADA DE SÁNCHEZ
Així les coses, tal com ha assenyalat el portaveu d'ERC, Joan Tardà, "la pilota està a la seva teulada". Així s'ha expressat després de registrar al Congrés la seva esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat.
ERC supedita els Pressupostos al fet Sánchez accepti la mediació i no acusi els presos del Procés per 2019 argumentant que "la democràcia està en joc". Durant la roda de premsa que ha ofert després de registrar l'esmena de devolució, Tardà ha reiterat les peticions que ja van exposar aquest dilluns quan van anunciar la seva decisió i que, ha recalcat, són les mateixes que estan reclamant des de fa mesos.
Així, ha tornat a demanar que el Govern insti la Fiscalia a retirar les acusacions contra els polítics presos pel procés independentista i que es creï una taula de diàleg per començar a treballar en la recerca d'una "eina" que resolgui el problema que, al seu parer, ha de passar pel reconeixement del dret d'autodeterminació i la convocatòria d'un referèndum que no deixi fora ni els independentistes ni els no independentistes.
El PDeCAT ha secundat la condició d'ERC i ha recordat que dona de marge fins divendres, just quan acaba el termini per presentar esmenes a la totalitat del projecte pressupostari, perquè creï aquesta taula de diàleg on hi hagi "algun observador". I, a més, exigeixen, igual que els republicans, que es parli de la independència.