El preu mitjà de l'habitatge lliure va pujar un 7,2% durant el tercer trimestre en taxa interanual, quatre dècimes més que durant el trimestre anterior, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicat aquest divendres.
Amb aquest increment, el més acusat des de l'últim trimestre de l'any passat, ja són 18 els trimestres consecutius durant els quals els preus de l'habitatge presenten taxes interanuals positives.
Per tipus d'habitatge, el preu mitjà dels de segona mà va augmentar un 7,3% interanual durant el tercer trimestre, tres dècimes més que durant el trimestre anterior i la seva major alça en onze anys, en concret des del tercer trimestre del 2007. En el cas dels habitatges nous, el seu preu va avançar una mitjana del 6,1% durant el mateix període, quatre dècimes per sobre de la dada del segon trimestre i la seva major repunt trimestral de l'any.
En taxa intertrimestral, el preu mitjà de l'habitatge va repuntar un 2,2% entre juliol i setembre, davant l'alça del 2,6% que va registrar durant el trimestre anterior i l'augment de l’1,8% que va experimentar durant el tercer trimestre del 2017. Per tipus d'habitatge, els preus de l'habitatge nou van avançar un 2% entre el tercer i el segon trimestre d'aquest any, mentre que els d'habitatges de segona mà van pujar un 2,2%.
TOTES LES COMUNITATS S'ELEVEN ELS PREUS DELS SEUS HABITATGES
Durant el tercer trimestre del 2018, totes les comunitats autònomes més les ciutats de Ceuta i Melilla van registrar taxes mitjanes positives en el preu de l'habitatge en taxa interanual. Els augments més pronunciats de preus van correspondre a Madrid (+10,9%), Melilla (+9,3%), Catalunya (+9,1%), Ceuta (+8,9%) i Balears (+7%). On menys van augmentar els preus va ser a Extremadura (+2,2%), Castella-La Manxa (+3,2%), Múrcia (+ ,9%) i Galícia (+4,1%).
Així mateix, en termes intertrimestrals, els preus de l'habitatge van presentar taxes trimestrals positives durant el tercer trimestre del 2018 en totes les comunitats autònomes.
Les majors pujades trimestrals es produeixen a les Balears (+3,7%), Madrid (+3,3%), Múrcia (+2,5%), Astúries (+2,4%) i Catalunya (+2,3% ). Per la seva banda, Canàries i Cantàbria (+0,4% en ambdós casos), Extremadura (+0,5%) i País Basc (+1%) registren els menors augments trimestrals de preus.
"El mercat de l'habitatge continua avançant en la seva recuperació i això té un trasllat directe als preus, que registren increments percentuals que no vèiem des dels anys del boom, tot i que els preus segueixen a nivells dels anys 2012-2013", ha explicat Beatriz Toribio, directora d'estudis del portal immobiliari Fotocasa. Així mateix, ha destacat que les dades de l'INE evidencien que l'encariment de l'habitatge és molt desigual segons les zones. "La recuperació que mostren les diferents estadístiques es concentra en les grans places, encapçalades per Madrid i Catalunya, on els increments superiors al 10% han estat una constant aquest any, seguides per les Balears i les Canàries. A la resta del país el comportament dels preus ha estat més mesurat", ha remarcat Toribio.
De cara a 2019, Fotocasa creu que els preus seguiran creixent, "però a un ritme més moderat de com ho han fet aquest any com a conseqüència de la desacceleració del creixement econòmic al qual apunten les previsions de diferents organismes nacionals i internacionals i del propi Govern".