El preu de l'electricitat va pujar un 3,26% al mercat majorista l'abril respecte al març. No obstant això, el rècord històric es va marcar durant la nit d'aquest passat dimarts, quan el megawatt per hora va arribar al preu màxim que permet la regulació, gairebé als 10.000 euros.
Aquest augment, que s'ha produït al voltant de les 21 hores, representa un 19.900% més que els 50 euros per megawatt als quals s'està situant aquests dies. El causant d'aquesta abrupta pujada va ser la coincidència de tres successos: la caiguda d'una central tèrmica, la baixa generació d'algunes instal·lacions eòliques i els vaivens en la demanda. Aquestes dues últimes van provocar que no s'aconseguís cobrir les previsions, a la qual cosa es van unir situacions anòmales en els pics de consum.
No obstant això, tot i que el repunt màxim va ser una cosa puntual, durant aquesta nit els preus no han baixat durant diversos minuts dels 1.000 euros. En ambdós casos, una cosa sense precedents a Espanya. Encara que cal destacar que, en tractar-se de situacions anòmales, el cost va a càrrec de la comercialitzadora de la llum, de manera que no arriba a reflectir-se en realitat en el compte de l'usuari.
El preu de l'electricitat al mercat majorista espanyol ha estat en diverses ocasions el més elevat dels països europeus
A més, en ocórrer en un breu espai de temps, queda diluït en la mitjana de la resta del dia, de manera que el consumidor no l'arriba a notar totalment. No és així en el cas dels usuaris els contractes dels quals s'acullen en el Preu de Venda al Petit Consumidor, en tenir referenciada la seva factura a les cotitzacions del mercat majorista.
No obstant això, torna a posar-se sobre la taula el debat sobre els mecanismes amb els quals es fixen els preus. De fet, el govern del PSOE s'ha compromès a analitzar aquesta reforma. Les últimes setmanes, el preu de l'electricitat al mercat majorista espanyol ha estat en diverses ocasions el més elevat dels països europeus.
PUJADA DE MÉS DEL 3%
L'abril, el preu de l'electricitat al mercat majorista va pujar un 3,26% en comparació amb el mes anterior. Això es va deure al fet que els costos del CO2 van pesar més que la caiguda de la demanda per la Setmana Santa o la importació d'energia més barata.
Així, la factura de l'electricitat va tancar el quart mes de l'any amb un preu mitjà al mercat diari de 50,41 euros per megawatt hora (MWh), preu superior al 18,1% al d'un any abans i en un 38,3% per sobre de la mitjana dels últims cinc anys.