ep recurso de electricidad postes electricos
RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA (REE) - Archivo

El preu mitjà diari de la llum al mercat majorista caurà un 3% aquest dijous fins als 87,25 euros per MWh pel que fa al que va marcar dimecres, allunyant-se d'aquesta manera de la cota dels 90 euros per megawatt hora (MW) que va arribar a superar divendres passat en plena borrasca Filomena.

L'anomenat 'pool', els preus del qual diaris es fixen amb un dia d'antelació, marcarà per aquest 14 d'gener un preu diari de 87,25 euros per MWh.

Aquest preu serà el tercer més alt des de l'inici de 2021, superat només pel rècord de 94,99 euros per MWh que va registrar el passat divendres i els 89,94 euros per MWh d'aquest dimecres, segons dades de l'operador del mercat ibèric (Omie).

Entre les nou i deu de la nit els consumidors que disposin de tarifació per hores pagaran l'electricitat a 107,72 euros per MWh, mentre que l'hora més barata de dijous es donarà a les cinc de la matinada, amb 60 euros per MWh.

D'aquesta manera, els preus de l'electricitat es mantindran en uns nivells especialment alts comparats amb els marcats en 2020, que especialment s'han vist incrementats de manera conjuntural des de l'arribada de la borrasca Filomena fa una setmana i l'onada de fred a causa de la major demanda i un increment en el preu del gas natural i dels drets de CO2.

Aquest passat dilluns el preu mitjà de la llum al mercat majorista ja va tornar a recuperar els seus nivells per sobre dels 80 euros, amb una pujada del 24,4% respecte als 66,27 euros que va marcar diumenge, i dimarts va ascendir fins als 84,25 euros per MWh.

El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final dels consumidors que tinguin contractada la tarifa regulada (PVPC), mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i a prop del 25% restant, a l'IVA i a l'Impost d'Electricitat. El Govern ha congelat per 2021 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

Mentrestant, estan exempts d'aquestes oscil·lacions en el preu diari els consumidors que estan al mercat lliure, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

EL REBUT, GAIREBÉ UN 29% SUPERIOR DES DEL COMENÇAMENT DE GENER

Amb dades deL simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), durant els 13 primers dies de gener per a un consumidor amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum anual de 3.900 quilowatts hora, acollit a la tarifa regulada, el rebut en aquests dies arriba als 33,89 euros, un 28,8% més que durant el mateix període de l'any passat, xifra que suposa un encariment d'uns 7,5 euros.

Segons dades de Facua, el rebut de la llum de l'usuari mitjà ascendiria als 87,33 euros si es manté el preu mitjà del quilowatt hora (kWh) dels 13 primers dies de l'any, un 27,7% més que durant el mateix període de 2020.

Pel que fa al preu mitjà del kWh des de l'inci del mes, aquest ha arribat als 18,62 cèntims (impostos indirectes inclosos), xifra que representa una pujada interanual del 38,4%. A les mateixes dates de gener de 2020, el seu import mitjà era de 13,45 cèntims.

Noticias relacionadas

contador