ep cartel de se vende en el balcon de un piso de un edificio de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El preu de l'habitatge nou i de segona mà a Espanya va registrar un increment del 0,1% durant agost respecte al mes anterior, al mateix temps que va pujar un 0,9% en taxa interanual, segons l'estadística mensual de Tinsa, que també especifica que l'habitatge s'ha revalorat de mitjana un 15,7% des del mínim registrat al febrer de 2015 i segueix un 33,7% per sota dels màxims de 2007.

"Les xifres mitjanes en capitals, grans ciutats i les seves àrees metropolitanes no mostren grans canvis a l'agost respecte al mes de juliol, amb l'índex mig nacional pràcticament invariable", ha destacat el director del Servei d'Estudis de Tinsa, Rafael Gil.

Per part seva, la costa mediterrània i els territoris insulars, zones que habitualment registren variacions mensuals més intenses a l'alça i a la baixa, mostren augments de valor respecte a juliol. "La tendència a llarg termini en ambdues, més enllà de desviacions puntuals, indica paralització del creixement recent aquests últims mesos", ha assenyalat Gil.

Així, en taxa interanual, les capitals, les àrees metropolitanes i les illes encara registren un valor mig superior al d'agost de 2019. El creixement interanual és del 2,8% a les capitals i grans ciutats; del 3% a les àrees metropolitanes i del 5,5% al grup format per Balears i Canàries.

Per contra, l'habitatge és un 4,6% més barata que fa un any a les localitats petites d'interior agrupades a 'Resta de municipis' i un 1,5% a la costa mediterrània.

Així mateix, segons Tinsa, la crisi sanitària iniciada el mes de març i el consegüent fre a l'activitat econòmica han impactat en el procés d'estabilització moderada que estava experimentant el mercat de l'habitatge.

"El descens general respecte al mes de març és de l'1,8%, sent encara més a tots els agregats geogràfics, amb l'excepció de capitals i grans ciutats", ha assenyalat Gil.

Així, les urbs principals s'estan mostrant més resistents a la pressió a la baixa dels preus (+0,4% a l'agost respecte a març). A les zones de costa, més vinculades a l'activitat turística, la caiguda des del començament de la crisi sanitària superen el 4%: un 4,6% al litoral mediterrani i un 4,3% al grup 'Balears i Canàries'.

A les àrees metropolitanes, per part seva, el descens acumulat des de març és del 3,3% i del 2,4% a 'Resta de municipis'.

Noticias relacionadas

contador