ep diaeuropa banderala union europea
THINKSTOCK

El flaix de l'índex PMI compost de l'activitat total de l'eurozona es va situar als 56,9 al maig (53,8 a l'abril), arribant a la seva màxima dels últims trenta-nou mesos.

El flaix de l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis es va situar en 55,1 (50,5 a l'abril), registrant la seva màxima durant els últims trenta-cinc mesos. Per la seva banda, el flaix de l'índex PMI del sector manufacturer va quedar en 62,8 des de 62,9, descendint fins al seu mínim dels últims dos mesos.

En tots els casos, les referències han superat les expectatives del consens situades en 55,1, 52,3 i 62,5, respectivament.

"L'activitat econòmica de l'eurozona va augmentar a un ritme intensament més accelerat al maig mentre que les economies segueixen relaxant les restriccions pel virus. El ritme d'expansió va aconseguir la seva màxima en més de tres anys gràcies al fet que el volum de noves comandes rebudes es va incrementar a una taxa no observada en gairebé quinze anys. L'optimisme empresarial respecte als propers dotze mesos va seguir batent nous rècords, però els indicadors dels preus van seguir augmentant (i van aconseguir màximes històriques al sector manufacturer) a mesura que la demanda continua superant l'oferta en el cas d'una gran quantitat de productes i serveis", assenyala Markit en una nota.

"Al mateix temps, el creixement de les noves comandes rebudes va pujar fins a la seva màxima des de juny de 2006, superant el ritme de creixement de l'activitat total pel marge més ampli des que va començar la sèrie al novembre de 2002 i posant de manifest el creixent desfasament de l'activitat total actual pel que fa a la demanda", afegeix el comunicat

D'altra banda, les empreses consideren que les perspectives són cada vegada més positives, de manera que l'optimisme pel que fa als propers dotze mesos "va ser el millor des que es disposa de dades comparables sobre el sentiment futur (que van començar a recopilar-se el 2012 ), a la majoria dels casos vinculat amb les expectatives que les campanyes de vacunació permetran una nova relaxació de les restriccions enfront de la Covid-19 durant els pròxims mesos".

A Alemanya, el PMI compost va quedar en 56,2, per sobre del mes previ, però per sota del que s'esperava (57,1), amb un PMI serveis que va pujar al maig fins als 52,8 i un PMI manufacturer que baixa a 64 des de 66,2 i que incompleix estimacions.

A França, el PMI compost se situa en 57, per sobre de l'estimació i la dada anterior (53,7 i 51,6, respectivament), amb el manufacturer en 59,2 i el serveis en 56,6.

contador