La puntuació del PMI Compost de l'activitat total de l'Eurozona va continuar caient al maig per quart mes consecutiu. I ho fa ja fins a mínims dels últims divuit mesos, als 54,1 punts, un punt per sota de la xifra d'abril.
Els resultats de l'enquesta duta a terme per la consultora britànica IHS Markit van mostrar una correcció del creixement tant de l'activitat total, com de les noves comandes, la contractació i el volum de comandes pendents. No obstant això, les perspectives econòmiques continuaran sent positives mentre l'índex mantingui els 50 punts. Tant el sector manufacturer com de serveis van corregir la seva puntuació fins a les xifres més baixes dels últims 18 i 16 mesos respectivament.
L'entrada de noves comandes es va reduir fins a arribar al nivell més baix observat des d'octubre de 2016. Dins el sector manufacturer, la caiguda va estar vinculada amb un pitjor rendiment de les exportacions, que van llançar les pitjors xifres dels últims 21 mesos. Mentre que les enquestes del primer trimestre explicaven com l'activitat comercial es va veure pertorbada per factors climàtics i les dates de Setmana Santa, durant el mes de maig un major nombre d'empreses es van veure afectades per la gran quantitat de festius, que els treballadors "sovint van convertir en ponts", diu l'informe d’IHS.
Així mateix, l'escassetat de matèries primeres i de treballadors va continuar sent un problema per a les empreses enquestades, reflectit en una nova prolongació dels temps de lliurament dels proveïdors i l'augment de les comandes pendents. No obstant això, l'envergadura d'aquestes limitacions va mostrar indicis de moderació al maig.
La pressió sobre la capacitat es va veure en part alleujada per un augment de l'ocupació, que no obstant això, va registrar la seva pitjor marca dels últims nou mesos, tant al sector manufacturer com de serveis. Contractació afectada per la major incertesa sobre les perspectives futures, que van caure a mínims dels últims 18 mesos.
Els costos van augmentar fins a la seva màxima de tres mesos, impulsats per l'apreciació dels combustibles i energies, juntament amb signes de creixents pressions salarials en algunes regions. En contrast, els preus de venda van avançar al seu ritme més lent des de setembre de l'any passat.
"L'índex PMI de maig va portar amb si més resultats decebedors, encara que de nou fa falta ser previnguts en interpretar-ne les conclusions", destaca l'economista en cap d'IHS Markit, Chris Williamson.