ep fabricacionnuevo range roverjaguar land rover
JAGUAR LAND ROVER/NICK DIMBLEBY - Archivo

La lectura del PMI compost de l'Eurozona del mes de desembre ha revelat una desacceleració del creixement i ha caigut al seu nivell més baix en quatre anys, segons publica IHS Markit. Alemanya i França encapçalen l'alentiment, amb les pitjors dades en gairebé cinc anys i quatre anys d'aquest indicador, respectivament.

L'Índex PMI Compost final d'Activitat Total de la Zona Euro d'IHS Markit es va situar més a prop del nivell d'absència de canvis de 50,0 el desembre. La lectura final va disminuir del nivell 52,7 de novembre a 51,1 el desembre, i es va situar per sota de la seva estimació flash precedent de 51,3, mínims no vistos des de 2014.

La desacceleració del creixement durant desembre en part va reflectir una menor activitat total a França, on es va assenyalar que el moviment de les "armilles grogues" va portar a la primera caiguda de l'activitat econòmica en dos anys i mig.

No obstant això, el creixement es va alentir a la resta dels països estudiats, encapçalats per Alemanya, que va registrar el resultat més feble des de mitjans de 2013. Itàlia va trencar amb la tendència en general descendent, tot i que el nivell de la seva activitat total només es va estabilitzar després dos mesos de contracció.

Tant el sector manufacturer com el sector serveis va registrar, en general, un creixement moderat similar el desembre. Els fabricants de béns van registrar un augment de la producció lleugerament més fort que el novembre, però això només es va aconseguir mitjançant una reducció de les comandes pendents i una acumulació de les existències emmagatzemades, en lloc de mitjançant una millora de la demanda.

Pel que fa al PMI del Sector Serveis de la Zona Euro d'IHS Markit, aquest índex es va disminuir per tercer mes consecutiu el desembre fins a aconseguir el seu nivell més baix en més de quatre anys. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex va disminuir de 53,4 registrat el novembre fins a 51.2, mostrant un ritme de creixement modest.

L'activitat comercial del sector serveis francès es va contraure per primera vegada des de juny de 2016, cosa que reflecteix les interrupcions de l'activitat a causa del recent moviment de les "armilles grogues". Mentrestant, el creixement a Alemanya va ser el més lent des de setembre de 2016 i l'activitat a Itàlia va augmentar només lleument. Al costat positiu, el creixement del sector serveis espanyol no es va moure del seu ritme robust.

Aquestes dades "són consistents amb un augment del PIB de la zona euro de tot just un 0,3% durant el quart trimestre, però el creixement trimestral es va desaccelerar fins al 0,15% el ​​desembre", comenta Chris Williamson, d'IHS Markit. Si bé, la caiguda de l'activitat comercial a França podria ser atribuïda en part a les protestes de les "armilles grogues", "la resta de la regió no té tals factors de mitigació, tot i que arran de la recent debilitat del sector automotriu, esperem que sigui un retrocés temporal", afegeix.

Segons l'expert, és important destacar que, ja que les expectatives de l'activitat total van caure fins al seu nivell més baix en més de quatre anys, "les empreses no anticipen cap reactivació imminent a la demanda". "La preocupació reflecteix múltiples vents en contra a causa de les guerres comercials, del 'Brexit', de l'augment de la incertesa política, de la volatilitat dels mercats financers i d’un creixement econòmic mundial més lent", conclou.

Noticias relacionadas

contador