27.000 milions de la imponent xifra de 72.000 milions d'euros que el Govern de Pedro Sánchez preveu injectar en l'economia, per a impulsar la recuperació després de la pandèmia i la creació d'ocupació estan encallats en la mateixa casella dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Representen el 40% del total que l'Executiu bicolor ha projectat gastar en el seu Pla de Recuperació fins a 2023 i Moncloa vol incloure'ls en els comptes de 2021, amb la finalitat d'atreure a la resta de forces parlamentàries al seu terreny. Fins i tot al PP.
Noticia relacionada
Plan de Recuperación del Gobierno: 72.000 millones y 800.000 empleos hasta 2023Aquest moviment, mitjançant el qual vol començar a gastar els fons europeus sense haver d'esperar a l'arribada dels diners de la Unió Europea (UE), cerca “accelerar l'execució del pla des del moment en què els Pressupostos estiguin aprovats”, segons Sánchez. Una declaració d'intencions amb la qual llança l'ham per intentar pescar al Congrés els suports necessaris de cara a tirar endavant els seus números, que han de quedar aprovats amb una majoria absoluta de 176 escons.
Aparentment poc ha canviat en l'aritmètica de la cambra baixa que faci pensar que Sánchez podrà superar els esculls al seu projecte pressupostari de l'any vinent. En aquests moments, PSOE i Unides Podem aglutinarien el suport de part dels seus socis, fins i tot de Ciutadans, mentre que els populars de Pablo Casado continuen tancats en banda a negociar la comptes, per la qual cosa la clau del Pressupost que està destinat a substituir el de l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, prorrogat des de 2018, segueix en mans dels independentistes. Però la tempesta que referma amb força a ERC i a l'anomenat espai postconvergent, sumada a la inhabilitació del president de Catalunya, Quim Torra, i les eleccions al febrer, ha provocat tal terratrèmol entre els partits sobiranistes, que els republicans podrien acabar per recolzar a Sánchez.
Socialistes, 'podemistes' i republicans mesuren l'impacte de repetir la seva aliança, que sens dubte comptarà amb el beneplàcit també del partit d'Inés Arrimadas, que ja s'ha obert a donar suport als PGE. El procés obert després de la inhabilitació del president Torra ha permès guanyar temps i els republicans estudien quines repercussions tindrà en el procés electoral que s'obre a cinc mesos vista tancar files ara amb l'Executiu. La taula de diàleg, ajornada fins que el Govern català surti de la interinitat i l'anunci d'una segona ampliació dels Pressupostos catalans, que inclourà un increment de 200 milions d'euros per a salut i 20 milions per a universitats, que se sumen als 6 milions en cultura ja anunciats, marquen la senda perquè el partit d'Oriol Junqueras acabi sent la crossa del PSOE i Unidas Podemos.
Ara com ara, el Govern ha fet el primer pas en el procés dels PGE en elevar el dilluns el límit de despesa no financera, conegut com a 'sostre de despesa', del Pressupost de l'Estat per a 2021, que augmenta un 53,7%, fins als 196.097 milions d'euros, incloent transferències extraordinàries a les comunitats autònomes i Seguretat Social i part dels fons europeus. Ara, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha de presentar-se davant els diputats per aconseguir que s'aprovi, i que el PP exigeix a Sánchez un "pla de reequilibri del Pressupost" per donar suport a la 'barra lliure' de despesa. De no superar aquest tràmit, la Moncloa hauria de tornar a començar.
La presentació del Pla de Recuperació, que haurà de remetre's a Brussel·les abans del 15 d'octubre, s'ha produït també un dia després que el Consell de Ministres aprovés el nou quadre macroeconòmic, que contempla una caiguda del PIB del 11,2% enguany i un avanç del 7,2% el 2021, però que arribarà a un 9,8% gràcies a l'impacte del Pla de Recuperació.
A més, l'Executiu ha fixat una previsió de dèficit del 11,3% del PIB enguany i un deute públic del 118% del PIB, ha establert una taxa de referència de dèficit del 7,7% en 2021.
ESPANYA HA DE FER ELS DEURES
Així, les cases d'anàlisis internacionals subratllen als seus informes la preocupant situació d'Espanya. En aquest sentit, Rabobank creu que “pot trigar anys a recuperar els seus nivells pre-crisis”, i preveu que el PIB només repuntarà un 5,3% el 2021 -xifra que contrasta amb el 7,2% que espera el Govern-. Quant a l'ocupació, situa la taxa d'atur en un 20% al 2021, també lluny de la recuperació del 16,9% que contempla Sánchez, que preveu la creació de 800.000 llocs de treball entre 2021 i 2023, gràcies al seu pla de reflotament i la reincorporació dels 700.000 treballadors que encara estan en un ERTO.
'Bloomberg', per part seva, posa l'accent que “la creixent llista de riscos d'Espanya està començant a posar nerviosos els inversors”. El deute espanyol es disputa amb la italiana el dubtós honor de ser "el pària d'Europa" i tenir els bons de major rendiment. "El marge entre les rendibilitat del deute espanyol i italià és el més petit dels dos últims anys", alerta l'agència de notícies.
Amb aquest panorama, no és d'estranyar que Sánchez exhorti al Congrés a “accelerar el calendari” de la recuperació econòmica, ja que els més de 27.000 milions d'euros a emprar en 2021 permetran “accelerar l'execució del Pla des del mateix moment en el qual els Pressupostos siguin aprovats i més enllà dels temps que contempla la Comissió per als pagaments”.
Per això, el president de l'Executiu va afirmar el dimarts que “Espanya necessita peremptòriament uns nous Pressupostos” i que aquests “no són uns Pressupostos qualsevol; són els pressupostos que demanda un país que ha de reposar-se d'un gran cop i guanyar el seu futur”.
En aquest sentit, va ressaltar que es tracta d'uns PGE “de progrés perquè totes les grans transformacions que ens emplacen tenen un biaix progressista: la transformació digital, la transició energètica, la cohesió social i territorial, la igualtat de gènere”, i, d'altra banda, uns PGE “de país perquè la seva urgència transcendeix les bogues dels partits i reclama unió en l'esforç de la recuperació i la transformació”.