L'economia espanyola va créixer el tercer trimestre una dècima menys que al segon. Segons les dades avançades a la Comptabilitat Nacional de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el Producte Interior Brut (PIB) va avançar un 0,3%. En termes interanuals, el creixement va ser de l'1,8%, enfront del 2% del trimestre precedent.
En detall, entre el juliol i el setembre, la contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és d'1,7 punts, cinc dècimes inferior a la del segon trimestre. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 0,2 punts, quatre dècimes més que al trimestre anterior.
Pel que fa a la demanda nacional, la despesa en consum final augmenta un 1,6% respecte al mateix trimestre de l'any passat. Aquesta taxa és 1,1 punts inferior a la del segon trimestre.
La despesa en consum final de les llars presenta una variació interanual de l'1%, xifra que suposa 1,2 punts menys que al trimestre passat i la taxa més baixa des del primer trimestre del 2021. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques augmenta un 3,3%, vuit dècimes menys que al trimestre precedent. Fa quatre trimestres que evoluciona a l'alça.
La formació bruta de capital registra una variació de l'1,9%, superior a 1,1 punts a la del trimestre anterior. La inversió en actius fixos materials puja un 0,7%, percentatge que suposa 1,4 punts menys que al trimestre precedent. Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions disminueix 2,0 punts, passant del 3,8% a l'1,8%, mentres que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament presenta una variació del -1 ,7%, enfront del -1,4% del trimestre anterior. D'altra banda, la inversió en productes de propietat intel·lectual experimenta una taxa del 0,6%, amb augment de tres dècimes respecte a la del trimestre passat.
Pel que fa a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis presenten una variació interanual del -2,4%, xifra que suposa 1,3 punts menys que al trimestre anterior. Una desacceleració que es produeix per un descens de les taxes interanuals de les exportacions de béns (del -3,3 al -6,4%) compensat, en part, per l'increment de les exportacions de serveis (del 4,6% al 7,6%). Per la seva banda, la variació de la despesa de no residents al territori econòmic augmenta 14,4 punts (del 2,2% al 16,6%).
Mentrestant, les importacions de béns i serveis varien un -2,9% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 2,4 punts menys que al segon trimestre i el descens més gran des del quart trimestre del 2020. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució en les importacions de béns (del -0,2% al -3%) i en les importacions de serveis (del -2% al -2,8%). La despesa de residents a la resta del món augmenta 2,8 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 2,8% al 5,6%).
ELS LLOCS DE TREBALL A TEMPS COMPLET AUGMENTEN UN 2,4%
D'altra banda, respecte a les rendes, la remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 8,2% al tercer trimestre, tres dècimes inferior al del trimestre anterior. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 3,9% del nombre d'assalariats, vuit dècimes superior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 4,2%, en comparació amb el 5,2% del segon trimestre.
Pel que fa a l'ocupació, el nombre d'hores treballades efectivament augmenta un 0,1% respecte al segon trimestre, xifra que suposa 1,4 punts menys que l'augment estimat al trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores treballades efectivament augmenta vuit dècimes, fins a l'1,9%.
A més, els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, augmenten un 2,4% respecte del trimestre anterior. Aquesta variació, 2 punts superior a la del segon trimestre, s‟explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet, que passen d'una taxa de l'1,1% una del -2,3% aquest trimestre.
En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 3,5%, quatre dècimes més que al trimestre precedent, fet que suposa un increment de 678.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.
La variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa al -1,6%, el descens més important des del tercer trimestre del 2021. La productivitat per hora efectivament treballada registra una taxa del -0,1%, no era negativa des del segon trimestre del 2021.
PREVISIONS PER ALS PROPERS TRIMESTRES
"El creixement econòmic a Espanya es va desaccelerar una mica al tercer trimestre, encara que no tant com nosaltres i el consens esperàvem", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics. De cara al futur, creuen que el creixement trimestral es desaccelerarà una mica més al quart trimestre, al 0,2%, mentre esperen una altra caiguda a la inversió, "ja que els alts tipus d'interès continuen dissuadint la inversió, i sospitem que el comerç net seguirà sent un llast per el creixement, compensant augments en el consum, a mesura que la inflació retrocedeix després d'augmentar durant el tercer trimestre”.
Si tenen raó, el PIB espanyol creixerà un 2,4% aquest any, "molt menys que l'augment del 5,8% el 2022, però més del que esperem per a la resta de les quatre grans economies de la zona de l'euro" .