ep archivo   banderas de la union europea
GUILLAUME PERIGOIS/UIMP - Archivo

L'economia de la zona euro ha crescut un 0,3% al segon trimestre de l'any, mentre que el Producte Interior Brut (PIB) s'ha mantingut estable a la UE en comparació amb el trimestre anterior, segons una estimació preliminar publicada aquest dilluns per Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea. Aquestes xifres representen una pujada del 0,6% i 0,5%, respectivament, en comparació amb el segon trimestre del 2022.

El primer trimestre del 2023, el PIB es va mantenir estable a la zona euro i va augmentar un 0,2% a la UE, ha detallat l'oficina estadística, que recorda que les estimacions del període abril-juny són preliminars atès que es basen en fonts de dades incompletes i subjectes a revisions posteriors. És a dir, encara no compta amb les dades de tots els països.

Entre els Estats membres dels quals es disposa de dades per al segon trimestre del 2023, Irlanda (+3,3%) va registrar el major augment en comparació amb el trimestre anterior, seguida de Lituània (+2,8%). Es van registrar descensos a Suècia (-1,5%), Letònia (-0,6%), Àustria (-0,4%) i Itàlia (-0,3%).

Les taxes de creixement respecte al mateix trimestre de l'any anterior van ser positives a set països, amb els valors més alts observats a Irlanda (+2,8%), Portugal (+2,3%) i Espanya (+1,8%). Els descensos més importants es van registrar a Suècia (-2,4%), Txèquia (-0,6%) i Letònia (-0,5%).

Segons els experts d'Oxford Economics, les xifres donades a conèixer per Eurostat confirmen que l'economia de la zona de l'euro "va mantenir una marxa lenta" al segon trimestre de l'any. A més, remarquen, "la feblesa de l'activitat i de les enquestes de confiança apunta a una millora efímera del creixement, de manera que l'economia de la zona de l'euro corre el risc d'estancar-se o fins i tot empitjorar-se al segon semestre", aventuren.

Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics creuen que el repunt de la demanda interna, principalment la despesa dels consumidors, ha donat suport al creixement, mentre que el repunt del comerç net s'ha esvaït. "De cara al futur, preveiem que el creixement del PIB de la zona euro segueixi sent moderat al segon semestre, ja que el descens dels préstecs bancaris frena la inversió i contraresta el continu repunt de la despesa dels consumidors, a mesura que la inflació continua disminuint".

A més, assenyalen que "la pèssima lectura del PMI del juliol i la caiguda d'altres indicadors avançats suggereixen que els riscos per a les nostres previsions són a la baixa. Fins i tot si no modifiquem les nostres previsions per al tercer i el quart trimestre, que mostren un creixement zero al tercer trimestre i un repunt del 0,3% al quart, el PIB augmentarà un 0,7% aquest any, molt menys que el 3,4% de l'any passat”, conclouen.

Eurostat publicarà les dades definitives del PIB del segon trimestre el 16 d'agost.

Noticias relacionadas

contador