ep sede del banco mundial
TWITTER / @VICTOROSTA - Archivo

L'economia mundial sofrirà en 2020 la seva major contracció des del final de la II Guerra Mundial, amb una caiguda del PIB global del 5,2%, a conseqüència de l'impacte "sobtat i generalitzat" de la pandèmia del coronavirus i les mesures de contenció implementades, segons les noves previsions del Banc Mundial, que subratlla que es tracta de la primera vegada des de 1870 en què es registra una recessió tan generalitzada com la prevista per a enguany.

En el nou escenari que contempla la institució internacional, la remissió de la pandèmia permetrà aixecar les mesures nacionals de confinament a mitjan any a les economies avançades, i una mica més tard a les emergents i en desenvolupament, "les repercussions negatives a nivell mundial perdran intensitat durant la segona meitat de l'any i les pertorbacions als mercats financers no es prolongaran en el temps", la qual cosa permetrà a l'economia mundial un rebot del 4,2% el 2021, insuficient per compensar completament la pèrdua d'activitat estimada per a 2020.

"La recessió ocasionada per la Covid-19 és singular en diversos aspectes, i és probable que sigui la més profunda per a les economies avançades des de la II Guerra Mundial i la primera contracció del PIB a les economies emergents i en desenvolupament en almenys els últims sis decennis", va dir Ayhan Kose, director del Grup de Perspectives del Banc Mundial.

La zona euro serà la que mostri una pitjor evolució enguany, amb una caiguda del PIB estimada del 9,1%

"No existeixen registres de correccions a la baixa tan sobtades i dràstiques dels pronòstics de creixement mundial com les que s'estan veient ara mateix. Si el passat serveix com a referència, els pronòstics podrien empitjorar encara més, la qual cosa implica que els encarregats de formular polítiques han de preparar-se per a la possibilitat d'haver d'adoptar mesures addicionals per donar suport a l'activitat", va afegir.

Arran de les greus distorsions de l'oferta i la demanda internes, el comerç i les finances, es preveu que l'activitat de les economies avançades es contraurà un 7% el 2020, mentre que s'espera que els mercats emergents i les economies en desenvolupament (MEED) es contreguin un 2,5% enguany, la seva primera recessió com a grup en almenys 60 anys. En aquest sentit, el Banc Mundial adverteix que la disminució prevista dels ingressos per càpita, d'un 3,6%, empenyerà a milions de persones a la pobresa extrema enguany.

Entre les principals economies mundials, la zona euro serà la que mostri una pitjor evolució enguany, amb una caiguda del PIB estimada del 9,1% pel pes que el sector turístic té en nombroses economies del bloc, mentre que les mesures d'expansió monetària aplicades pel BCE i els estímuls fiscals permetran un rebot del 4,5% en 2021. En el cas dels Estats Units, el Banc Mundial preveu una contracció de l'activitat el 2020 del 6,1%, seguida d'una recuperació del 4% l'any vinent, mentre que per a la Xina, la institució internacional anticipa un creixement de l'1% en 2020 i una expansió l'any vinent del 6,9%.

Segons els pronòstics de base de la institució, el 2021 el creixement de les economies avançades repuntaria un 3,9% i un 4,6% per als MEED. No obstant això, el Banc Mundial subratlla que les perspectives són summament incertes i predominen els riscos que la situació empitjori, degut, per exemple, a la possibilitat que la pandèmia es prolongui més temps, que ocorrin turbulències financeres, o que es produeixi un replegament del comerç internacional.

Segons aquesta hipòtesi menys falaguera, l'economia mundial podria contreure's fins a un 8% enguany, i es recuperaria poc més d'un 1% el 2021, en tant que el producte dels MEED disminuiria gairebé un 5% enguany i un 10% el de les economies avançades. Per contra, en un escenari optimista, el PIB mundial cauria el 2020 un 4% i es recuperaria més d'un 5% l'any vinent.

Noticias relacionadas

contador