1635366640 amazon barcelona precon y prefabricats pujol

El PIB espanyol ha registrat una variació del 2,0% durant el tercer trimestre del 2021 respecte al trimestre anterior en termes de volum. La dada se situa per sota de la previsió del consens, que anticipava un creixement del 2,7%. Aquesta taxa és nou dècimes superior a la registrada durant el segon trimestre. La variació interanual del PIB se situa al 2,7%, davant del 17,5% del trimestre precedent, segons ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és d'1,5 punts, 15,8 punts inferior a la del segon trimestre. Per part seva, la demanda externa presenta una aportació d'1,2 punts, un punt superior a la del trimestre passat.

El deflactor implícit del PIB augmenta un 1,5% respecte al mateix trimestre del 2020, quatre dècimes més que al trimestre passat.

DADES SOBRE LA DEMANDA NACIONAL

La despesa en consum final s'incrementa un 1,6% respecte al mateix trimestre del 2020. Aquesta taxa és de 15,4 punts inferior a la del segon trimestre.

La despesa en consum final de les llars experimenta una taxa interanual de l'1,1%, percentatge que suposa 22,3 punts menys que al trimestre passat. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques presenta un creixement del 2,9%, un punt inferior a la del trimestre precedent.

La formació bruta de capital registra una variació de l'1,3%, inferior a 17,6 punts al del trimestre anterior. La inversió en actius fixos materials presenta una taxa interanual del −1,3%, percentatge que suposa 22,5 punts menys que al trimestre precedent.

Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions disminueix 15,4 punts, passant del 9,2% al −6,2%, mentre que la inversió en maquinària, els béns d'equip i els sistemes d'armament es redueix 40,3 punts en presentar una variació del 6,5%, davant del 46,8% del trimestre anterior.

D'altra banda, la inversió en productes de propietat intel·lectual experimenta una variació del 5,5%, amb una reducció de 2,9 punts respecte a la taxa del trimestre passat.

EVOLUCIÓ DE LA DEMANDA EXTERNA

Les exportacions de béns i serveis presenten una variació del 13,7% respecte al tercer trimestre del 2020, percentatge que suposa 25,2 punts menys que al trimestre anterior. Aquesta desacceleració es produeix per una reducció de les taxes interanuals de les exportacions de béns (del 36,6 al 6,8%) i de les exportacions de serveis (del 48,1% al 41,2%). Dins d'aquestes, la despesa de no residents al territori econòmic evoluciona al 153,0%.

Les importacions de béns i serveis varien un 10,2% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 28,2 menys que al segon trimestre. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució de les importacions de béns (del 37,8% al 8,4%) acompanyada per una reducció en la taxa interanual de les importacions de serveis (del 42,3% al 21,6%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món evoluciona al 92,6%.

L'OCUPACIÓ EN L'ECONOMIA

L'ocupació de l'economia en termes d'hores treballades registra una variació intertrimestral de 0,3%. Aquesta taxa és de major magnitud en el cas dels llocs de treball equivalents a temps complet (del 4,0%, percentatge que suposa quatre punts més que al segon trimestre), a causa de la reducció que s'observa a les jornades mitjanes a temps complet (−3,5%).

En termes interanuals, les hores treballades creixen un 3,3%, taxa 26,2 punts inferior a la del segon trimestre del 2021, i els llocs equivalents a temps complet ho fan en 6,2%, 12,7 punts menys que al segon trimestre, percentatge que suposa un augment de 1.069 mil llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La variació interanual del cost laboral unitari se situa aquest trimestre al 3,0%.

A més, les vendes al detall van baixar un 0,1% al mes de setembre, tot i que el consens anticipava una caiguda més gran de l'1,3%.

Noticias relacionadas

contador