L'economia espanyola va créixer a un ritme del 0,4% al segon trimestre de l'any. La taxa suposa una dècima menys que el 0,5% registrat al primer trimestre de l'any, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). De la mateixa manera, la variació interanual del PIB se situa a l'1,8% enfront del 4,2% del trimestre anterior.
Cal assenyalar que la dada del primer trimestre ha tornat a ser revisada per l'INE. Després d'una primera estimació en què va xifrar el creixement de l'economia espanyola entre el gener i el març al 0,5%, l'Institut va millorar aquesta lectura al 0,6%. En aquesta ocasió, l'INE ha tornat a situar la dada al 0,5% inicial.
Pel que fa al segon trimestre, el sector exterior ha estat el que ha frenat el creixement de l'economia espanyola. I és que les exportacions de béns i serveis han presentat una variació interanual del 0,7%, 9,5 punts menys que el trimestre anterior. Aquesta desacceleració, expliquen des de l'INE, es produeix per un descens a les taxes interanuals de les exportacions de béns (del 4,9 al -3,6%) i de les exportacions de serveis (del 23,1% a l'11,2 %). A més, la variació de la despesa de no residents al territori econòmic disminueix 17,7 punts (del 33,6% al 15,9%).
De la mateixa manera, les importacions de béns i serveis creixen un 0,2% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, una dada que suposa 3,1 punts menys que al primer trimestre. Segons l'Institut, aquesta desacceleració s'explica per la disminució de les importacions de béns (del 2,9% al -0,6%) compensada en part per un increment de la taxa de variació interanual de les importacions de serveis (del 4,5% al 4,8%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món disminueix en 8,5 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 15,5% al 7%).
Recordem que aquesta dada de l'INE és provisional i serà revisada pel mateix Institut, el qual donarà a conèixer la seva segona lectura el proper 18 de setembre.
EL CONSUM DE LES LLARS ES RECUPERA
Al costat positiu, la demanda nacional ha estat un dels grans impulsos per al PIB. Al contrari que el primer trimestre de l'any, aquesta ha crescut a l'1,9% després de retallar un 0,9% entre el gener i el març.
En concret, la despesa de les llars s'ha recuperat i augmenta un 1,6% enfront de la caiguda de l'1,4% a l'anterior trimestre. L'arribada del bon temps, l'augment dels salaris (+7,3% interanual) i la menor inflació experimentada als darrers mesos han contribuït positivament a aquesta dada.
La inversió també ha millorat amb escreix aquests últims tres mesos, fins a un 3% enfront de l'1% del trimestre anterior. En concret, la inversió en capital fix va repuntar un 4,6% en taxa interanual, amb un augment de l'1% de la inversió en maquinària i béns d'equip (3,3% entre gener i març) i del 7,3% la inversió en habitatge d'infraestructures (0,9% el primer trimestre).
FRENADA DE L'AGRICULTURA I LA INDÚSTRIA
Per sectors, l'agricultura enregistra la pitjor dada en un any. El sector agrari cau un 8,4% en taxa intertrimestral després de tres trimestres consecutius a l'alça i dos de seguits creixent per sobre del 4%.
El sector industrial, per part seva, torna a un creixement negatiu de l'1,6% després de quatre trimestres consecutius de creixement. Fa un any, aquest sector va créixer el 2,7%, mentre que al trimestre passat es va expandir l'1%. La indústria manufacturera va registrar una caiguda de la producció de l'1,2%.
D'altra banda, els serveis han crescut un 1% després de no mostrar variació al trimestre anterior. Dins aquest sector ha destacat l'expansió del 3,2% al sector serveis i del 3,4% a les activitats artístiques i recreatives i la frenada de l'1,8% de les activitats immobiliàries. El comerç, el transport i l'hostaleria han crescut un 1%, 1,8 punts percentuals menys que al trimestre anterior.
CALVIÑO DESTACA EL "SÒLID" CREIXEMENT
La vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha destacat que l'economia del país "ha mantingut un creixement sòlid al primer semestre de l'any".
"Al segon trimestre el PIB va créixer a un ritme proper al 2% interanual, malgrat el complex context internacional d'alentiment econòmic i pujada de tipus d'interès", ha indicat.
Dimarts passat, el Fons Monetari Internacional (FMI) va revisar les previsions de creixement del PIB d'Espanya per als cursos següents. Ara, l'organisme espera un avanç del 2,5% el 2023, que es troba 1 punt per sobre de la seva estimació anterior, mentre que preveu una expansió de l'economia del 2% el 2024.
Per part seva, el Banc d'Espanya va estimar el juny passat que l'economia registrarà un creixement del 2,3%, 2,2% i 2,1% el 2023, el 2024 i el 2025, respectivament, segons les projeccions macroeconòmiques de l'organisme. Aquesta revisió del BdE suposa una revisió a l'alça del PIB de 0,7 punts percentuals per a aquest any i una lleugera rebaixa de 0,1 punts percentuals per al proper exercici.