L'economia espanyola creixerà un 0,7% durant el segon trimestre, igualant els avenços aconseguits durant els dos anteriors, tot i que ho farà en un entorn de més riscos, segons l'Observatori de maig de BBVA Research. El servei d'estudis de l'entitat subratlla que, amb la informació disponible fins al moment, se sosté l'escenari econòmic que ha projectat per al conjunt del 2018, amb un creixement del 2,9%, "tot i que els riscos han augmentat".
Així, assenyala que, tot i que la probable aprovació del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018 introdueix "un biaix a l'alça" sobre el creixement de la demanda interna, s'han intensificat per contra els riscos baixistes associats als canvis en la política comercial als Estats Units, les tensions geopolítiques, l'augment en el preu de les matèries primeres i l'impacte d'una política monetària més restrictiva als mercats emergents.
L'Institut Nacional d'Estadística (INE), responsable de la publicació de les dades de Comptabilitat Nacional, va avançar a finals d'abril que el creixement de l'economia espanyola havia estat durant el primer trimestre del 0,7%. Les estimacions de BBVA Research també apunten en aquesta direcció i suggereixen que la demanda domèstica va continuar sent entre gener i març el suport principal de l'activitat, amb un creixement del consum privat proper al 0,5% i un augment del consum públic proper al 0,4%.
Alhora, BBVA Research apunta a un repunt de la inversió en maquinària i equip de l’1,4% del primer trimestre i a una desacceleració del creixement de la inversió residencial, malgrat mantenir-se en un ritme "saludable", proper a l’1,4 %.
CATALUNYA MILLORA LES PERSPECTIVES SOBRE EL TURISME
Pel que fa a les exportacions, el servei d'estudis de BBVA estima que les exportacions de béns i serveis van millorar durant el primer trimestre després d’estancar-se durant l'últim de 2017, encara que adverteix que la volatilitat segueix sent elevada i que l'avanç de les vendes de béns a l'exterior podria haver estat per sota de l'1,3% calculat inicialment.
"Per contra, hi ha menys dubtes a curt termini sobre les exportacions de serveis, que haurien registrat un augment proper al 0,9% després de la caiguda observada durant el trimestre precedent. Referent a això, cal destacar que el sector turístic sembla estar deixant enrere els majors impactes de la incertesa pel que fa a l'afluència", afirma BBVA Research, que atribueix bona part d'aquesta millora a Catalunya, on després de tres trimestres en negatiu, les pernoctacions van créixer un 4%.
En tot cas, avisa que la recuperació dels mercats competidors, l'augment dels costos de transport i les dificultats estructurals lligades a la saturació en els principals punts turístics "podrien limitar el recorregut a l'alça del sector durant els propers mesos".
Sobre el mercat laboral, BBVA Research assenyala que la seva recuperació prossegueix, tot i que, a la llum de les dades d'afiliats, ha perdut "una mica d'impuls".
Pel que fa a la inflació, adverteix que les tensions geopolítiques i la volatilitat en el preu de les matèries primeres pressionaran a l'alça l'IPC a curt termini. Així, calcula que al maig la inflació general podria repuntar fins al voltant de l'1,4% o l’1,5%, mentre que la subjacent es mantindria propera al 0,9%.