biden dit que les usa se sont engages a porter secours a taiwan

L'última revisió del producte interior brut (PIB) de l'economia nord-americana reflecteix que finalment va créixer al 2,3% en taxa interanual durant el tercer trimestre, segons les dades que ha facilitat l'Oficina d'Anàlisi Econòmica nord-americana (BEA, per les sigles a anglès).

Això suposa una revisió a l'alça de la xifra, ja que la primera lectura va donar un creixement del 2,1%. Així mateix, les previsions del consens no esperaven canvis.

D'aquesta manera, es confirma l'alentiment de la primera economia del món al tercer trimestre. A la primera meitat de l'any, el PIB dels EUA va créixer a una mitjana del 6,5%.

"L'actualització reflecteix principalment revisions a l'alça de les despeses de consum personal (PCE, per les sigles en anglès) i la inversió en inventaris privats que van ser compensades en part per una revisió a la baixa de les exportacions. Les importacions, que són una resta en el càlcul del PIB, es van revisar a la baixa", diu la BEA a l'informe.

Durant el període de juliol a setembre es va produir un important embús a la cadena de subministrament del país, fet que va frenar la recuperació iniciada l'abril del 2020 després de la recessió més curta, però més pronunciada de la història dels Estats Units. L'expansió de la variant delta durant l'estiu també és una altra de les causes que hi ha darrere d'aquesta frenada, sobretot per les restriccions derivades amb l'objectiu de controlar la pandèmia.

L'augment de la inversió en inventaris privats va reflectir, segons l'informe, augments en el comerç majorista, liderat per les indústries de béns no duradors, i en el comerç al detall, amb el motor i els distribuïdors de recanvis al capdavant. L'augment del PCE va reflectir un augment en els serveis que va ser compensat parcialment per una disminució dels béns.

Així mateix, s'han publicat les dades referents a la despesa en consum personal del tercer trimestre, que s'ha mantingut al 5,3%, xifres sense canvis respecte a l'última actualització i les previsions de consens.

"La recuperació acabarà l'any 2021 amb una nota forta, amb la solidesa de les finances de les llars, l'augment de l'ocupació i la millora del context de la salut (abans de l´arribada d'òmicron) que recolzen el creixement del PIB per sobre del 7% al quart trimestre", comenten des d'Oxford Economics.

Preveuen que per al primer trimestre del 2022 el PIB tingui un petit alentiment, per després reactivar-se fins al 4% de mitjana durant la primavera i l'estiu.

"Dit això, el ressorgiment dels casos de Covid i la cautela més gran dels consumidors i les empreses augmenten els riscos a la baixa de les nostres projeccions. Si no s'aprova la llei 'Build Back Better' del president Biden, també es corre el risc de rebaixar les nostres previsions per al 2022", conclouen.

LA FED, A L'ULL DE L'HURACÀ

D'altra banda, també s'ha publicat l'índex d'activitat de la Reserva Federal (Fed) de Chicago, que ha caigut a 0,37 des del 0,75 anterior.

Aquesta bateria de dades macroeconòmiques arriba la setmana després que la Fed anunciés que duplicarà el tapering amb l'objectiu de controlar la inflació. "Ara hi ha un risc real que la inflació sigui més persistent", va dir el president de l'organisme, Jerome Powell, en acabar la reunió.

Així mateix, diversos funcionaris del banc central nord-americà anticipen tres pujades de tipus el 2022 i tres més el 2023. Tot i això, el dirigent va tranquil·litzar els mercats amb el missatge que "si l'economia no és tan forta, adaptarem la política en conseqüència".

Noticias relacionadas

contador