dl city of london canary wharf docklands underground tube london stock exchange lse finance trading generic photo
Sharecast image

Sembla que l'economia britànica ha recuperat el bon to l'agost. Les dades reportades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS, per les sigles en anglès) mostren que el Producte Interior Brut (PIB) va tornar a créixer al vuitè mes de l'any, en repuntar un 0,2% des de la caiguda revisada a la baixa del 0,6% del juliol (enfront del 0,5% inicial).

La millora del PIB coincideix amb els pronòstics dels analistes, que ja s'esperaven aquest repunt de l'activitat. De fet, segons l'ONS, el sector serveis va créixer un 0,4% l'agost, encara que es va produir una contracció al sector de producció i a la construcció.

L'economia va créixer "una mica" l'agost, va dir el director d'Estadístiques Econòmiques de l'ONS, Darren Morgan. "La nostra estimació inicial suggereix que el PIB va créixer una mica l'agost, impulsat per un fort creixement als serveis que va ser parcialment compensat per caigudes a la manufactura i la construcció", ha explicat.

"Dins dels serveis, l'educació va tornar a nivells normals, mentre que els programadors i enginyers informàtics van tenir mesos bons", ha remarcat també. Alhora, ha dit que "al llarg dels darrers tres mesos en conjunt, l'economia ha crescut modestament, liderada per la fabricació i venda d'automòbils i la construcció".

Les dades d'Estadística mostren que el salt en el creixement del sector de serveis s'ha vist impulsat en part per la part de l'economia anomenada Activitats professionals, científiques i tècniques, que es va expandir un 1,2% l'agost. Per part seva, les activitats d'arquitectura i enginyeria, la indústria de proves i anàlisis tècniques va ser la que més va contribuir, amb un creixement del 4,7% l'agost, seguides de les activitats legals, que van créixer un 2,3%.

La part de l'economia anomenada Informació i comunicació va créixer un 0,9% l'agost, impulsada per programació informàtica, consultoria i activitats connexes, que va créixer un 2,4% l'agost després d'una caiguda del 3,1% el juliol.

D'altra banda, l'ONS destaca que la part educativa de l'economia del Regne Unit va créixer l'1,6% l'agost, després d'una caiguda de l'1,7% el juliol, quan hi va haver dos dies de vaga dels docents a Anglaterra. Però, com pot ser si les escoles van estar tancades aquell mes?

Estadística ho explica de la manera següent: "Tingueu en compte que l'assistència a l'educació es considera constant durant l'any escolar, per la qual cosa les vacances d'estiu no redueixen l'estimació de la producció educativa l'agost de 2023". I afegeix que “si analitzem els tres mesos fins a l'agost, en comparació amb els tres mesos fins al maig, la producció educativa no va mostrar creixement”.

TEMORS DE RECESSIÓ

Tot i això, malgrat la millora que ha mostrat l'economia britànica, el temor d'una recessió no es dissipa. Segons els estrategs de Capital Economics, el repunt del PIB d'agost no impedirà que l'economia del Regne Unit es contregui durant el tercer trimestre i probablement també d'octubre a desembre. Cal recordar que dos trimestres consecutius de contracció signifiquen que una economia ha entrat en recessió tècnica.

No obstant, a Pantheon Macroeconomics no ho tenen tan clar. Creuen que és probable que el PIB britànic hagi caigut "marginalment" al tercer trimestre, encara que recorden que encara no s'ha confirmat. En qualsevol cas, l'escenari base d'aquests experts és que “el PIB augmentarà gradualment al quart trimestre i fins al 2024”.

"El nostre escenari base continua sent que l'economia segueix tirant endavant, amb un PIB augmentant un 0,3% al quart trimestre i que mantindrà aquest ritme el 2024", ressalten.

I a EY ITEM Club són de la mateixa opinió. "Encara està en dubte si l'economia es va contreure al tercer trimestre", diuen, tot i que veuen "probable que el creixement es mantingui durant la resta d'aquest any i fins al 2024". Els analistes d'aquesta empresa afegeixen que, en qualsevol cas, creuen que l'economia del Regne Unit "gaudeix de prou aspectes positius per evitar una recessió greu".

Davant d'això, els estrategs d'AJ Bell comenten: "S'ha parlat molt de recessió i amb un creixement tan escàs comença a semblar gairebé inevitable. Encara no s'ha sentit l'abast total de l'augment dels costos d'endeutament i, a mesura que les temperatures baixen, hi ha una sensació real que la resiliència econòmica s'està desgastant”.

Noticias relacionadas

contador