ep archivo   reino unido
TWITTER - Archivo

L'economia britànica ha donat una sorpresa positiva al gener. El Producte Interior Brut (PIB) del Regne Unit ha tornat a créixer al primer mes de l'any, concretament un 0,2%, després de la caiguda del 0,1% registrada al desembre, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS, per les sigles en anglès). Aquestes xifres han impulsat les esperances de recuperació.

La dada de gener s'ha situat en línia amb les expectatives del consens, segons destaca l'ONS, que ha assenyalat també que durant els tres mesos fins al gener s'estima que el PIB va caure un 0,1% en comparació amb els tres mesos fins a l'octubre del 2023.

El repunt del gener s'ha donat suport a les pujades del sector serveis i de la construcció. En concret, els serveis van créixer un 0,2% al primer mes de l'any i van ser els que van contribuir més a l'augment del PIB, però no van mostrar creixement durant el període de tres mesos.

La producció va caure un 0,2% al gener, i durant els tres mesos fins al gener també va baixar un 0,2%. Per la seva banda, la producció de la construcció va créixer un 1,1% al gener, però durant el trimestre va caure un 0,9%.

Tot i que el Regne Unit va entrar en recessió tècnica quan el PIB va caure al tercer i quart trimestre del 2023, el cert és que aquestes xifres podrien portar cert alleujament al govern de Rishi Sunak, i és que segons Deutsche Bank, “el PIB de gener va començar amb el peu dret".

"L'economia està començant a fer un gir. La recessió tècnica en què va caure el Regne Unit a finals de l'any passat serà de curta durada. I hauríem de veure que el creixement torna gradualment a la seva taxa tendencial al llarg de l'any, a mesura que el sentiment continua la seva tendència alcista i la política fiscal i monetària es relaxa el 2024", han dit els experts del banc.

Per part seva, des d'ING assenyalen que malgrat les bones notícies, "no hauríem d'exagerar les xifres del PIB corresponents a un mes", encara que reconeixen els analistes del banc que "són coherents amb la recuperació gradual de l'activitat que esperem durant els propers mesos".

"Creiem que és poc probable que la caiguda del PIB general del quart trimestre, que va marcar al segon trimestre consecutiu de creixement negatiu i, per tant, una recessió tècnica, es repeteixi al primer trimestre del 2024", conclouen. I és que hi ha “brots verds” que conviden a pensar així.

FORT REPUNT

Des de Pantheon Macroeconomics també indiquen que el PIB "va en camí d'un fort repunt al primer trimestre, superant fins i tot les previsions del Comitè de Política Monetària (MPC) del Banc d'Anglaterra". "La petita recessió de l'any passat ja està quedant ràpidament al mirall retrovisor a mesura que el creixement dels salaris reals impulsa una millora del poder adquisitiu de les llars", afirmen els analistes de la casa britànica.

"Som optimistes sobre les perspectives a curt termini del PIB", asseveren aquests experts, que, a més, diuen que "el repunt del PIB del gener prepara el Regne Unit per a un primer trimestre sòlid". "Esperem que el PIB augmenti un 0,3% intertrimestral al primer trimestre, superant còmodament la previsió de l'MPC del 0,1%", expliquen, i apunten que "un creixement més gran del que s'esperava mantindrà l'MPC alerta, malgrat que que el creixement dels salaris s'ha desaccelerat novament". En qualsevol cas, segueixen esperant la primera retallada de tipus per part del Banc d'Anglaterra al juny.

Noticias relacionadas

contador