wego london

L'economia del Regne Unit s'ha estancat a l'abril. Les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les sigles en anglès) revelen que el Producte Interior Brut (PIB) no va registrar cap creixement al quart mes de l'any. De fet, el 0,0% registrat contrasta amb la millora del 0,4% del març, que va permetre a l'economia britànica sortir de la recessió.

El PIB no ha aconseguit mantenir l'impuls que va aconseguir al primer trimestre, tot i que la veritat és que era el que esperava el consens d'analistes. Els experts ja havien vaticinat un estancament, a diferència de l'optimisme mostrat pel primer ministre Rishi Sunak, que havia dit que l'economia britànica havia fet un tomb.

En qualsevol cas, l'ONS detalla que el PIB va créixer un 0,7% durant els tres mesos fins a l'abril, en comparació amb els tres mesos fins al gener.

A més, explica que el sector serveis va créixer, però la producció i la construcció es van afeblir, de manera que l'economia britànica es va veure arrossegada pel sector fabril i el sector de la construcció al quart mes de l'any.

Més concretament, la producció de serveis va créixer un 0,2% a l'abril, el quart creixement mensual consecutiu, i també va créixer un 0,9% durant els tres mesos fins a l'abril.

Per part seva, la producció va caure un 0,9% després d'un creixement del 0,2% al març, però va créixer un 0,7% durant els tres mesos fins a l'abril.

I la producció de la construcció va caure un 1,4% a l'abril, xifra que suposa la seva tercera caiguda mensual consecutiva, i també va caure un 2,2% durant els tres mesos fins a l'abril.

"L'estancament del PIB a l'abril no significa que la recuperació econòmica s'hagi extingit, però no és una bona notícia per al primer ministre a tres setmanes de les eleccions", ha dit Paul Dales, economista en cap de Capital Economics al Regne Unit.

Tot i això, aquest expert no creu que l'economia estigui "al caire" d'una altra recessió, i és que altres indicadors, com els PMI d'activitat, suggereixen que l'economia encara s'està expandint.

Naeem Aslam, cap d'inversions a Zaye Capital Markets, opina que el govern de Rishi Sunak "se segueix enfrontant a més fracassos". "Les dades del PIB han portat més males notícies per a Sunak, ja que el PIB indica que l'economia està una vegada més a punt d'entrar en recessió, amb una lectura del 0,0%".

És més, apunta que malgrat els titulars que culpen la temporada de pluges que els consumidors s'hagin quedat a casa i no hagin gastat, “és important recordar que el Regne Unit no és una regió mediterrània, on els consumidors estan acostumats a un clima assolellat i brillant", i per això "simplement no es pot atribuir al clima una xifra pobra del PIB, que ha començat a coquetejar amb la recessió".

"La realitat és que tots al país, ja sigui un britànic mitjà o un empresari, estan lluitant per arribar a final de mes. La falta de seguretat al país és evident: els carrers de Londres es tornen insegurs per a la gent a causa de la constant amenaça de robatori de telèfons o bosses. Les assegurances d'automòbils i altres productes d'assegurances estan traient més diners de les butxaques dels consumidors, i la inflació dels aliments continua sent un gran problema", conclou Aslam.

Peter Arnold, economista en cap d'EY Regne Unit, també ha comentat les dades: "Les xifres del PIB poden ser sorolloses", però el cert és que "després de tres forts guanys intermensuals, sempre va ser probable que hi hagués un estancament a l'abril". Tot i això, a la companyia esperen que l'economia del Regne Unit "creixi a un ritme decent al segon trimestre", ja que alguns llasts observats a l'abril "haurien de desaparèixer".

EY ITEM Club espera que el creixement del PIB intertrimestral sigui més lent al segon trimestre que al primer", però també, de cara al futur, projecta que "l'augment dels ingressos reals de les llars i la confiança dels consumidors seran els impulsors clau d'un creixement econòmic més sòlid durant la resta d'aquest any i fins al 2025”.

Això sí, Arnold comenta que "una política fiscal més estricta i la transmissió endarrerida dels augments de taxes d'interès anteriors és probable que signifiquin que la sortida de l'economia del Regne Unit del llarg període d'estancament serà constant en lloc d'espectacular" .

NOU GOVERN I DECISIONS DIFERENTS

Per la seva banda, la secretària general del sindicat Unite, Sharon Graham, ha estat contundent en afirmar que les xifres del PIB mostren la necessitat que un nou govern prengui decisions diferents. "Una vegada més, les últimes xifres del PIB mostren que estem lluny del tipus d'alt creixement econòmic que els polítics segueixen prometent que es produirà".

"La dura veritat és que no hi haurà retorn a un creixement significatiu tret que afrontem les crisis de negociació col·lectiva i subinversió del Regne Unit", ha afirmat. Creu que ara “és el moment decisiu” i que “si es vol evitar un declivi, el proper govern haurà de prendre decisions diferents”. Tal com ha explicat, “simplement restaurar la negociació col·lectiva als nivells del 1996 augmentaria el PIB en un 2,8%".

Noticias relacionadas

contador