ep reino unido 20210107132303
TWITTER - Archivo

L'economia britànica ha tornat a créixer a l'octubre. El Producte Interior Brut (PIB) del Regne Unit va pujar un 0,5% al desè mes de l'any, segons ha anunciat l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les sigles en anglès).

Torna així al camí alcista, després de registrar al setembre una caiguda del 0,6%, a causa, sobretot, del festiu addicional que va haver-hi pel Funeral d'Estat de la Reina Isabel II.

La xifra d'octubre suposa una millora respecte del previst pel consens d'analistes, que esperaven que el PIB britànic creixés un 0,4%. "La taxa de creixement intermensual d'octubre es va veure afavorida per la tornada del nombre de dies feiners a la seva norma estacional, després del dia festiu addicional pel funeral de la Reina al setembre", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics.

En termes generals, el PIB va caure un 0,3% als tres mesos anteriors a l'octubre del 2022 en comparació amb els tres mesos anteriors al juliol, ha explicat l'ONS, que ha remarcat que el sector serveis va créixer un 0,6% en octubre, després de caure un 0,8% al setembre, mentre que la major contribució al creixement va provenir del comerç a l'engròs i al detall, la reparació de vehicles de motor i motocicletes, que va augmentar un 1,9% al mes.

A més, la producció als serveis orientats al consumidor va créixer l'1,2% a l'octubre, després de les caigudes de l'1,7% registrades al mes precedent i de l'1,6% d'agost.

Per part seva, la producció es va mantenir pràcticament plana el desè mes de l'any, després d'un creixement del 0,2% al setembre. De fet, destaca l'ONS, la indústria manufacturera va ser l'únic subsector que va contribuir positivament a la producció a l'octubre, compensada per les contribucions negatives del subministrament d'electricitat, gas, vapor i aire condicionat, i del subministrament d'aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació.

El sector de la construcció va créixer un 0,8%, de manera que encadena el quart augment consecutiu després dels creixements del 0,4% al setembre, del 0,6% a l'agost i del 0,2% al juliol.

"De cara al futur, no és segur que el PIB es contregui en termes intertrimestrals al quart trimestre; a l'octubre es va situar un 0,2% per sobre del seu nivell mitjà del tercer trimestre. No obstant això, creiem que el PIB caurà al voltant d'un 0,3% intermensual tant al novembre com al desembre, cosa que suposaria un descens del 0,2% intertrimestral", comenten des de Pantheon.

Els estrategs de Citi apunten que malgrat les bones notícies de l'octubre, l'economia del Regne Unit segueix "abocada" a la recessió, i altres experts han alertat en el mateix sentit després de conèixer les xifres del PIB aquest dilluns.

Noticias relacionadas

contador