• La despesa del consumidor, 60% del PIB del país, es desaccelera fins el 0,2%
  • El Japó va aprovar aquest mes el desemborsament de 130.000 milions de dòlars en estímuls fiscals
japanese yen jpy

El PIB del Japó creix, però a un ritme ara molt més baix. El creixement de l'economia del país asiàtic va ser del 0,2% respecte al mateix període del 2015 a causa principalment de la pujada de la inversió pública i a un lleuger increment de la despesa de les llars, segons dades de l'Oficina de Gabinet publicades avui dilluns.

  • 38.981,75
  • 0,18%
La dada del PIB està cinc dècimes per sota de les previsions del mercat, que esperaven un 0,7%

No obstant això, aquest percentatge està cinc dècimes per sota de les previsions del mercat del 0,7% de pujada, i lluny del mesurament revisat del 2% al gener-març, indica Europa Press. De fet, respecte al trimestre anterior, l'economia nipona es va estancar (0% de creixement) d'abril a juny. Entre gener i març, la tercera economia mundial havia avançat un 0,5% en relació amb el trimestre anterior i un 1,7% interanual.

EL CONSUM ES DESACCELERA

El consum del Japó, que suposa el 60% de la dada del PIB, va creixer d'abril a juny un 0,6% davant el mateix trimestre de l'any passat, però només va pujar un 0,2% respecte als tres mesos anteriors. De gener a març aquest indicador va pujar un 0,7% respecte al trimestre immediatament anterior. D'altra banda, la despesa de capital va caure un 0,4% aquest segon trimestre, tot i que es redueix la caiguda tres dècimes respecte al -0,7% del primer trimestre.

El creixement de l'economia del Japó s'ha estancat després de la forta xifra del trimestre anterior. La feble dada d'exportacions (-5,9% de caiguda interanual i -1,5% intertrimestral) i la baixada de la inversió empresarial han pesat massa sobre aquesta nova xifra. "En general sembla que l'economia s'està estancant. La despesa del consumidor és feble, i la raó és el baix augment dels salaris. Hi ha molta incertesa per les economies estrangeres, i això està frenant la despesa de capital", ha indicat a Europa Press Norio Miyagawa, economista de Mizuho Securities.

NOUS ESTÍMULS FISCALS

Aquesta menor pujada del PIB nipó pot posar molta més pressió sobre el govern del primer ministre, Shinzo Abe, a l'hora de prendre noves mesures per generar una major expansió de l'economia japonesa. A principis d'agost, el Govern del Japó va aprovar el desemborsament de 13,5 bilions de iens (132.000 milions de dòlars) destinat a noves mesures fiscals per rellançar la seva economia. La inversió pública durant aquest segon trimestre va tenir una pujada interanual del 9,5% i del 2,6% comparat amb el primer trimestre de l'any, gràcies al programa de reformes del govern japonès.

"No només volem estimular la demanda privada, sinó que busquem un creixement econòmic sostenible liderat per la demanda privada i garantir la creació d'una societat en la qual tots puguin exercir papers actius", va defensar el primer ministre nipó.

Una de les destinacions d'aquest estímul fiscal seran els pagaments en efectiu a persones amb un nivell d'ingressos baix, així com a cobrir noves despeses en infraestructures, per poder contribuir així a treure l'economia de la seva letargia d'una manera "total i agressiva", ha matisat Abe. Segons estimacions del govern del Japó, el seu producte interior brut s'expandirà tan sols un 0,9% durant l'exercici fiscal que va començar a l'abril, en comparació de l'estimació de gener, que era de l'1,7%.

contador